PÅ ISLAND: TV 2 Reporter Finn Ove Hågensen opplever vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull på nært hold.     
 (Foto: TV 2)
PÅ ISLAND: TV 2 Reporter Finn Ove Hågensen opplever vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull på nært hold. (Foto: TV 2)

– Det har nettopp kommet et nytt utbrudd

TV 2-reporter Finn-Ove Hågensen opplever vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull på nært hold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 17-tiden meldes det at Eyjafjallajökull har kommet med et nytt utbrudd under isbreen. Dette vil om kort tid føre til en ny flom av is- og vannmasser vil komme nedover dalen ved vulkanen.

– Nå står vi og venter på denne issørpen som er ventet å komme flommende nedover her. Vi er forhåpentligvis trygge, forteller TV 2s reporter Finn-Ove Hågensen fra flomområdet ved vulkanen som har utbrudd.

Se direkterapporten fra vulkanområdet i videovinduet over.

Venter ny flom

800 innbyggere i området ved vulkanen Eyafjellajøkull ble sent i går evakuert, men igjen på gårdene rundt vulkanen står dyrene igjen på båsene. Befolkningen ble evakuert i all hast torsdag kveld etter at store vannmasser med isblokker begynte å fosse ned fra isbreen som dekker den aktive vulkanen som spyr ut aske over Europa.

TV 2s reporter Finn-Ove Hågensen befinner seg ved politiets sperringer et lite stykke unna vulkanen. Islands politi har plassert et kamera oppe på vulkanen for å kunne overvåke aktiviteten.

– Jeg har nettopp fått beskjed om at det har gått et nytt utbrudd fra vulkanen nå, rapporterer Hågensen like over klokken 17.

I 18-tiden er isen på vei ned fra isbreen på vulkanen og islendingene forsøker å minimere skadene på veien.

– De graver for harde livet for å lede vannmassene litt utenfor veien slik at den ikke skal bli mer ødelagt. Det er en slags issørpe som er ventet å komme flommende nedover, forteller TV 2s reporter på stedet.

– Det er en slags issørpe

Politiet anslår at det kan ta mellom to til to og en halv time til vannet fra isbreen vil fosse ned forbi veien hvor TV 2s reportasjeteam står. Det er i dette området elva renner ut i havet hvor veien allerede er ødelagt.

– Gravemaskiner driver nå og graver nye veier for vannet slik at ikke enda mer av veien skal bli ødelagt, men at veien kan passere uten å ødelegge for mye, sier Hågensen.

Vulkanen på Eyjafjallajökull er dekket av en stor isbree som nå blir smeltet som følge av varmeutviklingen. Det er vannmasser fra denne isbreen som nå skaper flom i den relativt flate dalen.

– Det er en slags issørpe som kommer drivende nedover dalen.

Utbruddet kan vekke Katla

Folk på Island er nå bekymret for at utbruddet på Eyjafjallajökull vil vekke til live den gigantiske Katla-vulkanen. En vulkan som sist hadde utbrudd sist gang i 1918.

Historien har vist at det har gått mellom 40 til 60 år mellom hvert utbrudd. Med andre ord er Katla på overtid, og ekspertene ser ikke bort fra et snarlig utbrudd.

Et utbrudd på Eyjafjallajökull pleier å vekke Katla til live. Et utbrudd i denne vulkanen kan skape addskillig større problemer med både kjempeflom og klimanedkjøling.

Fredag fortsatte flykaoset som startet torsdag morgen. Store deler av europeisk luftrom er stengt som følge av askeskyen fra vulkanutbruddet. Fredag morgen ble Trondheim Lufthavn Værnes åpnet for trafikk, og noen fly kunne ta av nordover. Senere fredag formiddag ble luftrommet stengt igjen.

LES ALT OM FLYKAOSET.