VULKANSK VITSING: Vulkanutbruddet på Island har ført til at vitser om Island spres på nettet. (Foto: Scanpix)
VULKANSK VITSING: Vulkanutbruddet på Island har ført til at vitser om Island spres på nettet. (Foto: Scanpix)

– Legg 30 mrd i ambassadens postkasse, og vi skrur av vulkanen

Innbyggerne på den hardt prøvede sagaøya rammes av vitseutbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld fløy den islandske kystvakten over vulkanen under isbreen, og tok bilde av vulkankraterne der askeskyen som rammer store deler av Europa ble spydd ut.

– Et bilde av fanden selv

Tre kratre, fra 200 til 500 meter i diameter, danner et uhyggelig bilde, mener kystvakten.

FANDEN SELV? Kystvaktens bilde av de tre vulkankraterne.
FANDEN SELV? Kystvaktens bilde av de tre vulkankraterne.
Midt i det uvirkelige dramaet som utspiller seg klarer ikke den som loggfører flyturen å la være å se skrått på prøvelsen landet utsettes for.

«Kl. 17.11: Dette er et flott bilde av fanden selv. Han pustet og prustet på Eyjafjallajökull, men vi vet ikke helt hva han prøver å fortelle oss. Kanskje han er forbannet over Icesave-avtalen og rapporten om finanskrisen», heter det i flyloggen fra kystvaktflyet TF-Sifjar, skriver Aftenposten.no.

Og det er ikke bare islendingene selv som bringer inn humor, trolig for å veie opp mot de bokstavelig talt dystre framtidsutsiktene.

På nettet spres det vitser via sosiale medier eller epost, der landets finanskrise koples opp mot det kraftige vulkanutbruddet.

«Legg 30 milliarder euro i den islandske ambassadens søppelkasse, og vi skrur av vulkanen. Ikke ring politiet!» heter det i en av vitsene. (Foto: Skjermdump)
«Legg 30 milliarder euro i den islandske ambassadens søppelkasse, og vi skrur av vulkanen. Ikke ring politiet!» heter det i en av vitsene. (Foto: Skjermdump)

I en annen vits som sirkulerer blant norske nettbrukere får vårt hardt prøvede broderfolk på sagaøya også gjennomgå:

«Official statement from Iceland: Viur herur på Islandur beklagur for detur som nåur skjerur, menur hvisur derur ikke betalur vårur gjeldur villur dennur vulkanur fortsettur å spyur utur askur.»

Cleese vitser om islendingene

Komikerlegenden John Cleese, som fredag måtte kjøre i taxi fra Norge til Brussel etter at vulkanutbruddet satte flyene på bakken, lar heller ikke anledningen gå fra seg til å fleipe med islendingene.

– Akkurat nå ser det ikke ut til at de greier å kontrollere verken bankene sine eller vulkanene, så de må ta seg sammen. Dessuten har de et veldig dumt språk. De burde funnet opp et nytt et, det er altfor vanskelig, sier John Cleese til P4.

Den norske «humorlegen» Stein Tyrdal, som er president i Nordisk selskap for medisinsk humor, har arbeidet i 11 år med humor som virkemiddel.

Han sier at vitsingen med islendingene ikke kommer overraskende på ham, og ser disse vitsene som et sunnhetstegn og ikke et utslag av syk humor.

Humorlege: – Islendingene må tåle litt

– En begivenhet i en slik størrelsesorden må kommenteres, og islendingene må tåle litt – for de har jo ikke hatt helt kontroll med finansene sine, humrer Tyrdal overfor tv2nyhetene.no.

Han sammenligner disse vitsene med det som skjedde rett etter terrorangrepene 11. september 2001.

– Da Twin Towers gikk ned, ble det vitset om det i tekstmeldinger samme dag. En av dem var: «Stor, sentralt beliggende tomt ledig på Manhattan. Man må regne med noe opprydningsarbeid.» Og en annen lød: «Hvor er King Kong når vi trenger ham?», sier humorlegen Tyrdal.

Tyrdal, som til vanlig jobber som kirurg, sier at denne type vitsing er et nærmest instinktivt utslag av menneskets overlevelsesstrategi, og kan faktisk være helsebringende.

Islands ambassadør Sigríður Dúna Kristmundsdóttir.
Islands ambassadør Sigríður Dúna Kristmundsdóttir.
– For islendingene oppleves dette som at en ulykke sjelden kommer alene, og de har nok en god del galgenhumor i seg allerede for å klare å leve i en slik utpost i verden. Men vi mennesker tyr til humoren når alvorlige hendelser inntreffer, det handler om å få kontroll over det ukontrollerbare, sier Tyrdal.

Ambassadøren forstår vitsingen

Islands ambassadør i Norge, Sigríður Dúna Kristmundsdóttir, sier til tv2nyhetene.no at hun forstår Tyrdals kommentarer om vitsingen som nå finner sted.

– Denne hendelsen er såklart svært alvorlig. Men jeg er enig med legen som sier dette om å vitse om et så alvorlig tema. Vi har overlevd på denne vulkanøya i 1100 år, og er vante til vulkanutbrudd. Vi har et vulkansk temperament, og krydrer det med humor, sier Kristmundsdóttir.

Ambassadøren sier at det blant islendingene er to tolkninger om hvorfor de nå rammes av et kraftig vulkanutbrudd – i tillegg til store finansproblemer.

– En tolkning er at gudene straffer Island. En annen er at det er de fire mytologiske vesnene som preger Islands våpenskjold som nå trer fram og gjør dette for å redde Island, sier Islands ambassadør til tv2nyhetene.no.