SORT GULL: Oljedirektoratet anslår at det er olje  og gassforekomster for 500 milliarder kroner i Lofoten og Vesterålen. Her er olje  og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) på pressekonferansen fredag. (Foto: TV 2)
SORT GULL: Oljedirektoratet anslår at det er olje og gassforekomster for 500 milliarder kroner i Lofoten og Vesterålen. Her er olje og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) på pressekonferansen fredag. (Foto: TV 2)

Olje og gass for 500 milliarder i Lofoten og Vesterålen

Havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen rommer olje og gass tilsvarende 1,3 milliarder fat, anslår Oljedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljedirektoratet anslår at det finnes olje- og gassforekomster under havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen verdt 500 milliarder kroner.

Les også: – Verdiene avgjør ikke boring i nord

Beslutningsgrunnlag

Til sammen finnes det olje- og gassforekomster tilsvarende 202 millioner oljeekvivalenter eller 1,3 milliarder fat.

To tredeler av funnene er olje, resten er gass. Det kom fram da Oljedirektoratet redegjorde for funnene etter seismikkskytingen i området.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MULIGE INNTEKTER: Nordland VI og VII har best utsikter for oljeutvinning, mens i Troms II er det størst sannsynlighet for gass. (Foto: Oljedirektoratet)
MULIGE INNTEKTER: Nordland VI og VII har best utsikter for oljeutvinning, mens i Troms II er det størst sannsynlighet for gass. (Foto: Oljedirektoratet)

Rapporten ble overlevert olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fredag formiddag og vil gå inn i beslutningsgrunnlaget regjeringen skal bruke når avgjørelsen om å åpne hele, deler eller ingen av de omstridte områdene.

Les også: – SV vinner kampen om Lofoten

– Mindre enn antatt

Miljøpolitisk talsmann i SV, Snorre Valen, mener oljelobbyen har lurt lokalbefolkningen med løfter om økt sysselsetting.

Han peker på at Oljeindustriens landsforening (OLF) tidligere har vist til ringvirkningsscenarioer bygget på funn av 3,4 milliarder fat i samme område som oljedirektoratets beregninger anslår 1,3 milliarder fat.

– Dette er en mageplaskets dag for oljelobbyen, sier Valen i en pressemelding.

Usikre beregninger

Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til beregningene og anslaget for de uoppdagede ressursene.

– Vi mener dette gir et tilstrekkelig grunnlag for å beslutte om det skal åpne for petroleumsvirksomhet, men for å ta rede på hvor store ressursene er, må det bores letebrønner, sa oljedirektør Bente Nyland.

Se kommentar fra oljedirektør Bente Nyland i vinduet under:

418836

(TV 2/NTB)