OLJEMØTE: På grunn av vulkanutbruddet på Island måtte Miljø og Bistandsminister Erik Solheim overvære presentasjonen av rapporten om Barentshavet   Lofoten via netmøte fra regjeringskvartalet I  Oslo. Flyet til ministeren fikk ikke fly som en følge av utbruddet på Island (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
OLJEMØTE: På grunn av vulkanutbruddet på Island måtte Miljø og Bistandsminister Erik Solheim overvære presentasjonen av rapporten om Barentshavet Lofoten via netmøte fra regjeringskvartalet I Oslo. Flyet til ministeren fikk ikke fly som en følge av utbruddet på Island (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)

Solheim: – Forskerne støtter vern av Lofoten

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier at forskningsrapporten om Lofoten styrker hans motstand mot utvinning, både som SV-medlem og som minister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han vil imidlertid ikke forskuttere regjeringens standpunkt.

– Rapporten viser at faren for ukontrollerte utslipp er liten, men at følgene kan bli dramatiske, både ved små og store utslipp. Jeg legger ikke skjul på at jeg som medlem av SV, og som forkjemper for miljøet, er svært skeptisk til utvinning i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Solheim.

Han vil ikke vikle seg inn i vurderinger om hvorvidt SV kommer til å tape eller vinne saken i regjering, ei heller uttale seg om forskningsrapporten vil gjøre det lettere å finne fram til et politisk kompromiss.

SV er for permanent vern, Sp vil i første omgang verne i denne stortingsperioden, mens Ap ennå ikke har utkjempet kampen internt. En samlet miljøbevegelse tar rapporten som et knusende bevis på at oljeutvinning er utelukket.

Askeskyen fra Island og det landsomfattende flyforbudet gjorde at forskere, miljøvernorganisasjoner og politikere ble sittende i hver sin by: Noen i Bodø, der seansen skulle vært holdt, noen i Tromsø og altså ministeren selv i Oslo. Men med storskjerm og videokonferanse ble alt løst. (©NTB)