Kansellert tavle flyplass (Foto: Scanpix)
Kansellert tavle flyplass (Foto: Scanpix)

Avinor: – Tung avgjørelse å stenge flytrafikken i Norge

Vedgår at det var en tung beslutning å stoppe flytrafikken, men at tryggheten til passasjerene må komme først.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Avinors kontrollsentral i Bodø som tok den historiske avgjørelsen om å stenge luftrommet over Norge. Dermed ble all flytrafikk i landet lammet fra klokka 10 torsdag formiddag.

For etter hvert som skyene med lavastøv økte i omfang, måtte man til slutt ta den ubehagelige avgjørelsen.

– Støvskyene dekker nesten hele Norge. I tillegg strekker de seg utover mot Sverige, Finland og Russland og ned mot Europa, forklarer supervisor Terje Dalseng Eide ved Avinors kontrollsentral i Bodø.

Han har vært med på å vurdere de ulike faktorene som førte til at hele Norges flypark ble stående på bakken.

Historisk stenging

Aldri før har samtlige flyplasser i Norge blitt rammet på denne måte. Mange tusen fortviler over å bli møtt med kansellerte avganger.

– Vi er klar over at dette påvirker mange mennesker og deres daglige situasjon. Vi har en tett dialog med flyselskapene og Luftfartstilsynet før de viktige beslutningene blir tatt, sier sjefsflygeleder ved Avinors kontrollsentral i Bodø, Raymond Ingebrigtsen

Ingen fly å passe på

Det har vært en helt spesiell stemning ved kontrollsentralen i Bodø hele torsdag. Egentlig skulle det ha vært høy aktivitet med å overvåke trafikken i lufta, men i dag er det ingen fly å passe på.

Flygeleder Hildur Albertsdottir, som selv er fra  Island, syns det er en spesiell situasjon av vulkanen i hjemlandet lager så mye trøbbel.

– Det er helt utrolig at vulkanen på Island kan ha så stor effekt på flytrafikken i hele Europa, sier hun.

Ser ikke lovende ut

Kontrollsentralen får oppdaterte prognoser hver sjette time. Men prognosene ser ikke lovende ut.

– Basert på disse beregningene tar vi beslutninger på hvilke tiltak vi må gjøre på kontrollsentralen og hvilke muligheter vi har for å følge med på hva vi kan tillate av flytrafikk, sier Ingebrigtsen.

– Ser vi på den prognose som foreløpig gjelder for i kveld, viser den en ytterligere utbredelse både østover og nordover.