helikopter_helseminister
helikopter_helseminister

Unntakstilstand i Helse-Norge

Med hele luftambulanseflåte og forsvarets redningshelikoptre på bakken er det unntakstilstand i Helse-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med  samtlige maskiner i  luftambulanse-flåten, og forsvarets redningshelikoptre på bakken, er det unntakstilstand i helse-Norge.  

– Det betyr at vi må legge enda sterkere vekt på det som skjer på lokalsykehusene og at det kan bli noen bilambulansetransporter som kan bli lengre enn vanlig, sier direktør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge(UNN) i Tromsø.

 Alternative løsninger

Den nasjonale luftambulansetjenesten koordineres fra AMK-sentralen på UNN. Torsdag brukte man tiden på å etablere alternativ pasienttransport med båt og bil. Det man frykter er alvorlige ulykker og akutte hjertetilfeller.

Seksjonsoverlege Hans Julius Heimdal ved Oslo universitetssykehus mener at ambulansebiler er et alternativ som ikke er fullgodt når det er tidskritisk.

– Gode hjulgående systemer og en beredskap på tå hev kan jo redusere konsekvensene av at helikoptrene står på bakken, men det kan ikke fjerne det helt, sier han.

Sea King på bakken

Forsvarets Sea King-helikoptre er viktige elementer i den nasjonale redningsberedskapen. At også de er tatt ut av tjeneste gjør situasjonen enda vanskeligere.

En hjertepasient måtte fraktes med båt fra Norne-feltet til sykehus på fastlandet. Det tok ti timer.

– Situasjonen har jo også ført til konsekvenser for Helse-Norge og derfor så er også Helse-Norge satt i beredskap, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Vi vil ta alle mulige grep for å sikre befolkningens liv og helse, sier hun.