Forsikringsselskap: Vulkanutbrudd er ikke naturkatastrofe

Vulkanutbruddet er ikke en naturkatastrofe og flypassasjerer har ikke rett på hjelp fra reiseforsikring, mener forsikringsbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Partikler i lufta som gjør at flyselskapene ikke vil lette er ikke omfattet av reiseforsikringen. Det er verken naturkatastrofe eller vær, etter vår mening. Passasjerer må kontakte flyselskapet og sjekke hvilke muligheter som foreligger i forhold til ombooking eller kansellering, sier direktør Harald S. Hollerud i Europeiske Reiseforsikring til Dagbladet.no.

Han sier den samme argumentasjonen gjelder dersom man har forhåndsbetalt hotell i utlandet.

Han presiserer imidlertid at forsikringskundene ikke skal bli skadelidende.

Dette gjelder utgifter som flyselskapene ikke allerede dekker selv.

– I henhold til EU-reglene for situasjoner som denne er det flyselskapene som er ansvarlige. Men de merutgiftene til opphold våre kunder vil få relatert til reisen sin, og som flyselskapene ikke dekker, vil vi som hovedregel dekke, sier han.

Forsikringsselskapet Storebrands linje er den samme. Selskapet oppfordrer sine kunder til å kontakte reisebyrå, flyselskap eller andre steder der folk har kjøpt flybilletter.

– Det er de som kan hjelpe til med ombooking og bistå i forbindelse med avbestilling. Dette er en hendelse som ikke er dekket av reiseforsikringen, sier informasjonssjef Gro Elin Hansen i Storebrand.

– En naturkatastrofe utløser selskapenes force majeure-klausul, sier Forsdahl. Force majeure er fransk for «større krefter». Vulkanutbruddet på Island er en slik naturkatastrofe, og innebærer at fly- eller reiseselskap ikke lenger kan holdes ansvarlig for trafikkforstyrrelsene. Utgangspunktet er at de reisende kun har krav på å få tilbake penger som de har betalt for pakke- eller flyturen, eventuelt å få ny reisedato senere.

Samtidig har man i Norge og EU ved innstilte fly rett til å kreve ombooking, samt rett til mat og drikke, overnatting, transport til og fra overnattingssted og to telefonsamtaler. (©NTB)