EKSTRA BUSSER: Nor way bussekspress opplever eksepsjonelt stor pågang på grunn av askeskyen etter vulkanutbruddet på Island som lammer flytrafikken i Norge. (Foto: Scanpix)
EKSTRA BUSSER: Nor way bussekspress opplever eksepsjonelt stor pågang på grunn av askeskyen etter vulkanutbruddet på Island som lammer flytrafikken i Norge. (Foto: Scanpix)

Femdobler busstilbudet mellom øst og vest

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å overholde plassgarantien, sier sjefen i Nor-way bussekspress.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekspressbusskjeden som dekker det meste av Norge med sine 31 ruter har aldri opplevd maken. Askeskyen etter vulkanutbruddet har medført rekordstor pågang etter plass på sine ruter.

Les også: Flytrafikken er stengt i Norge

Telefonen har ikke stått stille og selskapet har måttet kalle inn ekstra personell for å ta unna alle henvendelsene fra fortvilte mennesker på jakt etter alternativ transport.

Les også: Må haike til Tromsø

Plassgaranti

– Dette er en helt spesiell situasjon. Vi har håndtert stor pågang tidligere når en eller to flyplasser har vært stengt på grunn av dårlig vær, men det er helt eksepsjonelt at det nå gjelder hele landet, sier Bjørn Østbye, administrerende direktør i Nor-way bussekspress.

Det er særlig i Sør-Norge selskapet opplever ekstraordinær stor pågang.

– Det er særlig rutene mellom Oslo og Bergen, og Oslo og Møre-byene Ålesund, Molde og Kristiansund, og Oslo og Trondheim. Vi har ikke satt opp ekstra avganger foreløpig, men vi har økt kapasiteten på de avgangene som står oppført, sier han.

På ruten fra Oslo til Bergen over Haukeli går det vanligvis kun én buss pr. avgang. Torsdag er kapasiteten femdoblet og fem busser skal frakte utålmodige passasjerer over fjellet.

Ifølge Østbye gjør selskapet alt de makter for å overholde plassgarantien, men medgir at det kan bli vanskelig dersom luftrommet fortsetter å være stengt.

– Vi er stolte over at vi alltid har klart å overholde plassgarantien, og jobber nå på spreng med å skaffe til veie flere busser og sjåfører, sier han.

Helgetrafikk

– Vi forventer større trykk utover kvelden, og det er fredag i morgen med alt det har å si for helgetrafikken, sier Østbye. Det er også mulig at det kan bli forsinkelser på grunn av mye folk på bussene.

Også leiebilfirma har uvanlig stor pågang.

LANGE KØER: Forhåpningsfulle kunder i kø for å leie bil hos utleiefirmaet Avis i Oslo. (Foto: Ingvild Fantoft Grutle/TV 2)
LANGE KØER: Forhåpningsfulle kunder i kø for å leie bil hos utleiefirmaet Avis i Oslo. (Foto: Ingvild Fantoft Grutle/TV 2)

– De første telefonene kom like etter klokka sju i dag tidlig, og siden har det gått i ett, sier salgs- og markedsdirektør i Avis bilutleie, Tonje Fossum.

Bilutleieren har 180 stasjoner over det ganske land og samtlige opplever å tømmes for biler. Det er særlig byer med flyplasser at bilene blir leid ut fort.

– Vi forsøker å strekke oss så langt som mulig, men akkurat nå er det litt uoversiktlig. Det er mange som skal ha biler bare én vei og vi jobber med å få en oversikt over hvilke biler vi får tilbake når og hvor, og hvor vi trenger biler, sier salgs- og markedsdirektør i Avis bilutleie, Tonje Fossum.

Ekstra tog

På jernbanen kjøres det med all mulig tilgjengelig kapasitet. Det er opprettet ekstra sitteplasser blant annet på strekningen Oslo-Trondheim, og NSB kjører med ekstratog på Bergensbanen både torsdag og fredag på grunn av den økte pågangen.

Les også: Setter inn ekstra tog

Torsdag går det ekstra tog fra Bergen til Oslo klokken 14.58, og fredag kjører NSB ekstratog fra Oslo til Bergen klokken 06.31.

Pågangen har vært så stor at NSBs billettbestilling på internett for tiden er ute av drift.

Les også: Flypassasjerer sprengte NSB.no