Luftrommet foreløpig stengt til fredag morgen

Foreløpige værprognoser gjør at luftfartsmyndighetene i første omgang holder luftrommet i Norge stengt til fredag morgen. Problemene vedvarer trolig også utover dagen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse klokken 12 torsdag fastslo Avinor og Luftfartstilsynet at det ikke blir noen trafikk i norsk luftrom før tidligst fredag morgen.

– Vær og vindretning er avgjørende for hvor lenge flyproblemene vedvarer. Foreløpig har vi valgt å holde stengt gjennom natta og til fredag morgen. Men vi kan ikke utelukke at luftrommet vil holdes stengt videre også, uttalte flysikringsdirektør Knut Skaar i Avinor under pressekonferansen.

– Denne prognosen gjelder 16 timer fram i tid. For hver prognose blir det avholdt en internasjonal telefonkonferanse med de berørte landene, hvor vi koordinerer og samordner tiltak, sier Skaar.

– Det er første gang at noe slikt har skjedd med norsk luftfart, men i den situasjonen vi er inne i er det sikkerheten som kommer først, sier Quale.

– Prognosene som foreligger er ikke særlig lovende, sier han og understreker at vær og vind vil avgjøre når luftrommet kan åpnes for vanlig trafikk.

All flytrafikk i Storbritannia, Belgia, Nederland, Danmark og deler av Tyskland er nå stengt som følge av vulkanasken.

Avinor oppfordrer alle flypassasjerer om å kontakte flyselskaper og reisebyråer for informasjon om hvordan de skal forholde seg. (©NTB)