Biskop Bernt Eidsvig (Foto: TV 2/)
Biskop Bernt Eidsvig (Foto: TV 2/)

Biskop Eidsvig: – Vatikanets håndtering er en mediekatastrofe

Biskop Bernt Eidsvig er ikke imponert over Vatikanets mediehåndtering av overgrepsskandalene i den katolske kirken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Biskop Bernt Eidsvig i Tabloid-studio med programleder Rune Kjos. (Foto: TV 2/)
Biskop Bernt Eidsvig i Tabloid-studio med programleder Rune Kjos. (Foto: TV 2/)
Onsdag ble det klart at politiet i Trondheim innstiller på å henlegge overgrepssaken mot tidligere biskop Georg Muller i Trondheim.

Den tyske biskopen har innrømmet overgrep mot en altergutt for over 20 år siden.

– Det er en mediekatastrofe

I kveldens Tabloid fortalte biskop Eidsvig om den siste tiden hvor det mildt sagt har blåst på toppene i den katolske kirken. Biskop Bernt Eidsvig er ikke videre imponert over måten Vatikanet har taklet mediestormen på.

– Veldig mange i Vatikanet er uten formidlingsevne. Eller de formidler kontraproduktivt (mot sin hensikt red.anm.). Jeg tror dette er et eksempel på det.

Eidsvig mener ordene som en kardinal nær paven brukte om overgrepsavsløringene som « ondsinnet sladder» og en svertekampanje, ikke burde ha blitt sagt.

– Det er en mediekatastrofe, er Eidsvigs konklusjon.

Biskopen mener at frykten for komplott mot kirken sitter dypt blant kirkens menn. Men jeg tror ikke det er snakk om noe komplott.

Biskopen mener at mange av de som føler dette vokste opp i en tid da kirken var privilegert og ikke ble stilt ubehagelige spørsmål.

– Den tiden er forbi, fastslår Eidsvig.

Hadde møte med statsadvokaten

Eidsvig snakket også om sin egen håndtering av overgrepssakene i den katolske kirken i Norge. I ett år satt biskop Bernt Eidsvig med opplysningene om overgrepene på altergutten i Trondheim.

– Det var ingen behagelig situasjon å sitte med opplysningene, men jeg måtte holde de for meg selv, forteller Eidsvig.

– Hvorfor det?

– For det første var jeg ikke en del av saksbehandlingen. For det andre var det er klart løfte til offeret her at vi ikke skulle foreta noen anmeldelse på hans vegne. Det er jo også et spørsmål om loven om taushetsplikt. Om jeg i det hele tatt hadde anledning til å anmelde forholdet. Man får jo spørre påtalemyndigheten om dette skal skje.

Etter opprullingen av det første tilfellet, fikk biskop Eidsvig e-poster om flere tilfeller av overgrep. Biskopen har fortalt tidligere at han har et eget arkiv med en oversikt over de forskjellige tilfellene. I onsdagens Tabloid sier Eidsvig at han nå har vært i møte med statsadvokaten om det såkalte arkivet.

– Jeg var hos statsadvokaten i dag og jeg mener at jeg kan sove rolig etter den samtalen, forteller biskopen. Han vil ikke fortelle mer om hva som ble sagt under møtet, sier biskop Eidsvig.