To menn bærer 12.000 padder over veien

To menn er ansatt av Statens vegvesen for å hindre at 12.000 padder blir paddeflate på Kvivsvegen i Austefjorden i Volda på Sunnmøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Padder legger egg på våren, men Kvivsvegen, som er under bygging, hindrer paddenes vandring til Lillevatnet, som grenser til den nye veien. Området har en stor forekomst av padder.

– Det er rundt 12.000 padder som er på vei til Lillevatnet, og som da må krysse den nye Kvivsvegen som er under bygging, sier prosjektleder Oddbjørn Pladsen til NRK.

Problemet er at mange padder ikke finner fram mens veiarbeidet pågår, og de blir dermed kjørt i hjel. Statens vegvesen har derfor ansatt to personer som får to månedslønner for å bære bøtter med padder over veien.

– Vi har fått to personer fra Naturvernforbundet til å gå med bøtter om natten. De bærer de paddene som er på vei nedover mot vannet, og de som er ferdige med å legge egg får hjelp til å komme seg opp igjen, forklarer Pladsen.

Vegvesenet vil imidlertid ikke basere seg på at ordningen blir permanent. I stedet skal sju store paddetunneler stå klare når veien er ferdig utbygd i 2012. Tunnelene får ledevoller slik at paddene fra da av blir ledet inn mot rør og vil kunne gå trygt opp og ned i Lillevatnet. (©NTB)