TAR VARE PÅ HVALEN: Siri Martinsen i NOAH oppfordrer nordmenn til å skrive under på oppropet mot norsk hvalfangst. Til høyre et stillbilde fra en video om norsk hvalfangst. (Foto: Kjell Persen)
TAR VARE PÅ HVALEN: Siri Martinsen i NOAH oppfordrer nordmenn til å skrive under på oppropet mot norsk hvalfangst. Til høyre et stillbilde fra en video om norsk hvalfangst. (Foto: Kjell Persen)

Samlet underskrifter med naturtro hval til hjelp

– Nordmenns engasjement er blitt større, sier Siri Martinsen i NOAH.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag protesterte landets to største dyrevernorganisasjoner mot norsk hvalfangst, med en hval i full størrelse som virkemiddel, mens frivillige fra NOAH og Dyrebeskyttelsen Norge gikk rundt og samlet inn underskrifter mot hvalfangst.

Siri Martinsen i NOAH sier at de bruker den oppblåsbare hvalen for å skape oppmerksomhet rundt hvalfangsten, som de mener er dyreplageri.

– Nordmenn mer engasjert

– Vi kommer nok også til å bruke den ved senere anledninger, for å gjøre nordmenn oppmerksomme på saken, sier Martinsen til tv2nyhetene.no.

Siri Martinsen i NOAH og Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen
  Norge samlet onsdag underskrifter i Oslo mot hvalfangst. Med seg på laget
  hadde de en hval i naturlig størrelse. (Foto: Kjell Persen)
Siri Martinsen i NOAH og Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen Norge samlet onsdag underskrifter i Oslo mot hvalfangst. Med seg på laget hadde de en hval i naturlig størrelse. (Foto: Kjell Persen)
Om lag 4000 nordmenn har skrevet under på oppropet, og Martinsen tror flere nordmenn vil slutte seg til motstanden mot hvalfangst.

– Nordmenns engasjement i hvalsaken er blitt større med årene. En meningsmåling fra i fjor viste at en av tre nordmenn mener at Norge bør trappe ned hvalfangsten av hensyn til dyrevelferden. Vi vil at Norge skal gå fra å være en fangstnasjon til å bli en vernenasjon, sier Martinsen.

Kritisk til fiskeriministeren

Hun anklager norske myndigheter for å stå bom fast i fortida, og er kritisk til fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansens uttalelser til hvalfangerne om å fange mest mulig hval i år.

LES OGSÅ: Norge vil drepe 1286 hvaler – men ingen vil ha kjøttet

– Jeg oppfatter hennes syn på hvalfangsten som todelt. På den ene siden har hun signalisert at man ikke ønsker å støtte næringen økonomisk, mens hun altså samtidig sier dette til hvalfangerne, sier Siri Martinsen og legger til at årets rekordhøye norske fangstkvote oppfattes som en provokasjon i utlandet, der det er et stort engasjement mot norsk hvalfangst blant miljøvernere og dyrevernere.

I forrige sa Bridget Vercoe i den internasjonale dyrevernorganisasjonen WSPA New Zealand at Norge underminerer de internasjonale forhandlingene med sin rekordhøye kvote.

– Den norske hvalfangsten viser en tydelig mangel på velvilje og underminerer prosessene myndighetene på New Zealand er villig til å støtte, sa Vercoe i en uttalelse.

I juni i år skal de 84 landene i IWC samles til et årsmøte i Marokko. Flere land, blant dem Storbritannia, Australia og Tyskland, har signalisert skepsis til å åpne for begrenset kommersiell hvalfangst.

Offentliggjorde fangstvideo fra Norge

I 2005 skapte dyrevernerne debatt da WSPA i forkant av et møte i den internasjonale hvalfangstkommisjonen offentliggjorde videoopptak der det ble vist bilder fra norsk hvalfangst.

I filmen vises det ifølge WSPA hvordan jakten på en hval utenfor Vardø ender med at vågehvalen ble skutt med sju rifleskudd og utsatt for lidelser i minst 14 minutter.

Se videoen her (gjengitt med tillatelse av Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH):

418352

– Når man prøver å si at tradisjon er det viktige, er det en grov forvridning av virkeligheten. Norge har drevet en ekstrem utnyttingskultur og grådighetskultur, og fremmer dette ved å romantisere fortiden. Vi vil endre på dette og vil at Norge skal være i stand til å ta vare på ikke bare det biologiske mangfoldet, men også individer og andre arter, sier Siri Martinsen.