Asylstopp fra Balkan etter innstramning

Regjeringens strenge linje i asylpolitikken gir resultater, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Etter en tvangsutsending nylig er det bare kommet ni asylsøkere fra Serbia og Makedonia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av mars sendte Politiets utlendingsenhet ut 78 personer fra Serbia og Makedonia med tvang. Samtidig innførte UDI 48-timersbehandling av asylsøknader fra personer fra Serbia, Makedonia og Montenegro. Det har trolig gitt resultater, skal man tro ferske tall fra UDI.

Fram til den første uken av april hadde det kommet til sammen 177 asylsøkere fra Serbia og Makedonia. Bare ni av disse kom etter at regjeringens nye, strenge tiltak ble gjennomført, skriver Aftenposten.no.

Søkere som faller inn under 48-timersprosedyren, får et kort asylintervju med UDI, og politiet undersøker reiseruten. Hvis asylsøknaden blir avslått, vil Politiets utlendingsenhet transportere søkeren ut av Norge.

– Når det gjelder forholdet til Serbia og Makedonia var det veldig viktig for oss å få på plass en rask prosedyre fordi vi så at det i det vesentlige ville være snakk om ubegrunnede søknader. Vi ville sende et viktig signal til Serbia og Makedonia, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet. (©NTB)