Lexus_GX_460 side
Lexus_GX_460 side

- Ikke kjøp denne SUV-en

Amerikanske Consumer Reports mener å ha avdekket livsfarlige svakheter i test - går ut med klar advarsel.

Ni år er gått siden de sist gikk ut med en advarsel som dette. Nå har amerikanske Consumer Reports felt en knusende dom over SUV-en Lexus GX 460. Etter å ha kjørt den gjennom testprogrammet sitt går de ut og fraråder kjøp av bilen - på grunn av det de karakteriserer som sikkerhetsrisiko.

I unnamanøver-tester der Lexusen ble presset til grensene, skal bakenden ha sklidd ut og bilen stått nesten på tvers før antiskrenssystemet klarte å hente den inn igjen.

Slipper gassen brått

Fire forskjellige testere skal ha opplevd det samme under følgende prøve: Bilen blir kjørt gjennom en sving, så slipper sjåføren gassen brått for å se hvordan bilen reagerer.

Dette gjør Consumer Reports med samtlige biler de tester. Dette inkluderer 95 andre SUV-er. Ingen av dem skal ha oppført seg på samme måte som GX, heller ikke Toyota 4Runner som er bygget på samme plattform som Lexusen.

For å dobbeltsjekke har Consumer Reports også testet en annen bil av samme modell - og fikk samme resultat med den.

LES OGSÅ: Skal reparere 2,3 millioner biler på 90 dager

Alvorlige skader eller død

- I en virkelig situasjon ute på veien, kan dette føre til en velte-ulykke - og forårsake alvorlig skade eller død. Vi kjenner imidlertid ikke til rapporter om slike hendelser, skriver Consumer Reports på sin nettside.

- Som et resultat av dette (testen, red anm) oppfordrer vi konsumentene om å ikke kjøpe GX460 før problemet er løst, fastslår Consumer Reports.

Les om Lexus-SUV-en som er en stor suksess i Norge

Samme bil som Land Cruiser

Toyotas informsjonssjef i Norge, Espen Olsen, har følgende kommentar til dette.

- Dette er en Lexus-utgave som ikke selges i Norge. Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd i denne testen. Derfor er det vanskelig for meg å uttale meg spesifikt om dette. Men vi vet jo blant annet at dekkvalg kan ha svært mye å si for hvordan en bil oppfører seg når den blir satt på prøver som dette. Feil dekk kan få store konsekvenser, sier Espen Olsen.

- Er dette samme bil som Toyota Land Cruiser?

- Ja de bygger på samme bil, men det er selvfølgelig forskjeller mellom dem også. Blant annet er det ulike felger og dekk. Det er også endel andre spefikasjoner som er ulike på biler som selges i USA og i Europa, sier Espen Olsen.

Les mer om bestselgeren Land Cruiser her

Gjort tilsvarende tester

Til Consumer Reports sier Toyota-talsmann Joe Tetherow følgende:

- Vi er bekymret over resultatene av Consumer Reports test av Lexus GX460 og deres anbefaling til bilkjøperne. Våre ingeniører gjennomførte tilsvarende tester under utviklingen av GX og fant ingen problemer.

- Men vi vil forsøke å gjenskape Consumer Reports-testen, raskt evaluere resultatene og finne ut hva som eventuelt må gjøres, sier Tetherow.

PS: Consumer Reports gis ut av amerikanske Consumers Union og har rundt fire millioner abonnenter. Bilen de frarådte kjøp av i 2001 var for øvrig Mitsubishi Montero Limited.

LES OGSÅ: Her er bilmerkene som gir deg mest problemer

Lexus-GX460-forfra
Lexus-GX460-forfra