KLARE TIL KAMP: Anders Skattkjær og Steinar Karlsen fra Fellesforbundet.
KLARE TIL KAMP: Anders Skattkjær og Steinar Karlsen fra Fellesforbundet.

– Streiker så lenge vi må

Fellesforbundets ledelse forsikrer at de ikke er redde for å streike til de får en løsning de kan leve med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen ble det klart at Fellesforbundet ikke klarte å bli enigmed Byggenæringens Landsforening om en ny tariffavtale. Dermed var streiken et faktum.

– Vi har hatt to runder med forhandlinger med BNL, frivillig mekling, og nå har vi vært gjennom to døgn med tvungen mekling, oppsummerte Fellesforbundets forhandlingsleder Anders Skattkjær på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Rammes du av streiken? Tips oss på telefon/sms til 02255, eller e-post 02255@tv2.no

Helheten for dårlig

– Når vi ikke har fått oss forelagt en skisse fordi partene sto for langt fra hverandre i ulike spørsmål, er vi kommet i en situasjon der vi ikke har en ny tariffavtale. Konsekvensen er at 19.000 medlemmer befinner seg i konflikt. Så enkelt og så vanskelig er bildet, sa Skattkjær.

Han ville ikke gå inn i hvilke enkeltsaker forhandlingene strandet på, men bekreftet at spørsmålet om heving av minstelønnssatsen var ett av punktene hvor de ikke kom til enighet.

Skattkjær sa videre at andre oppgjør som er i havn, ikke er direkte sammenlignbare fordi Fellesforbundet hadde krav som andre ikke har kommet med.

Se intervju med Skattkjær fra TV 2 Nyhetskanalen (reporter: Leslie Tangen)

418139

Streikeviljen på topp

Fellesforbundets hovedkasserer Steinar Karlsen forsikret om at forbundet er vel rustet til konflikten.

– Forbundet er bunnsolid. Vi kan holde denne konflikten gående så lenge det måtte være nødvendig, sa Karlsen.

Han la til at han håper det skal være mulig å komme til enighet med arbeidsgiveren i løpet av kort tid.

Mange prosjekter rammes

Alle ansatte i Skanska og Veidekke er tatt ut i streik. Konflikten vil ramme en rekke større byggeprosjekter rundt om i hele landet.

Alle de store entreprenørene er tatt ut i streik, sier kommunikasjonssjef Veslemøy Nestvold i Byggenæringens Landsforening (BNL) til NTB.

Direktøren i forbundet, Audun Lågøyr, sier at for stor avstand mellom partene i lønnsspørsmålet til slutt førte til brudd.

– Vi har strukket oss langt og tilbød en økonomisk ramme på nivå med frontfagene, men dette var ikke nok for Fellesforbundet, sier Lågøyr.