GIR SEG SOM PREST: Kjell Arild Pollestad
GIR SEG SOM PREST: Kjell Arild Pollestad

Pater Pollestad avviser anklager om overgrep

Pater Kjell Arild Pollestad gir sin versjon av overgrepsanklagene fra en tidligere student. Samtidig slutter han som prest.

Pollestad er en av Norges mest kjente katolske prester og har vært en gjenganger i mediene i mange år, både som pater og forfatter. De siste årene har han holdt til i St. Jacques-klosteret i Paris. I et leser innlegget i Aftenposten forteller han for første gang sin versjon av historien.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetskanalen øverst i artikkelen (reporter: Leslie Tangen)

– Misbrukt

I forrige uke fortalte sogneprest Reidar Voith i den katolske kirken i Porsgrunn at han ble utsatt for det han karakteriserer som misbruk av voldelig og seksuell art fra en eldre prest, som i praksis fungerte som hans mentor da han var prestestudent. Denne presten er pater Kjell Arild Pollestad.

Pollestad ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i innlegget. Pollestad tar kraftig til motmæle og aviser at han er «avsatt som prest». I stedet mer enn antyder han at saken skyldes at han hadde to ikke navngitte «uvenner» ved biskopens administrasjon, som ville ha ham vekk blant annet på grunn av strid om hans homofilisyn.

Fjernet

Flere uavhengige kilder bekrefter hva som skjedde da Pollestad forlot Norge: I mars 2004 kom en såkalt kanonisk visitas fra Roma til bispedømmet i Oslo, en fransk biskop og hans sekretær. Et 30-talls personer som kjente miljøet rundt Pollestad godt, ble avhørt av de pavelige granskerne om anklager fremmet mot pateren. En hemmelig rapport ble skrevet, og Pollestads ordensgeneral bestemte at han måtte fjernes og sendes til St. Jacques-klosteret. Der har Pollestad bodd siden.

– Jeg kan bekrefte at pater Pollestad ble bedt om å forlate Norge av sin ordensgeneral, og vedtaket ble iverksatt av Pollestads provensial i Frankrike, sier biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirken i Norge til Aftenposten. (©NTB)

(NTB/TV 2)