Veritas: – Oljeutslipp vil ikke true fisk i Lofoten

Ikke engang et gigantisk oljeutslipp i 50 dager vil true fisk i de omstridte feltene ved Lofoten, ifølge en Veritas-rapport.

Den ferske rapporten, som VG har fått tilgang til deler av, viser at en oljeutblåsing på 4.500 tonn olje daglig i 50 døgn ikke vil få alvorlige følger for fisk i feltene Lofoten VI, Lofoten VII og Troms II. Et slikt utslipp er 25 ganger større enn Norges største oljekatastrofe, Bravo-utblåsingen i 1977.

VG har fått tilgang til en av hovedtabellene i rapporten, som viser tap av liv for den kanskje mest sårbare fisken – nyynglet sild – ved fire ulike oljeutslippsnivåer. Avhandlingen omhandler også torsk, men avisen har ikke fått tilgang til detaljene om torsk fra rapporten.

– Dersom opplysningene er riktige, viser det at de skremmebildene som er forsøkt skapt av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, er langt fra sannheten, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening.

Det mest oppsiktsvekkende ved materialet er ifølge VG at faren for fiskedød er absolutt størst i feltet som allerede er åpnet: Nordland V. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2