Veritas: – Oljeutslipp vil ikke true fisk i Lofoten

Ikke engang et gigantisk oljeutslipp i 50 dager vil true fisk i de omstridte feltene ved Lofoten, ifølge en Veritas-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ferske rapporten, som VG har fått tilgang til deler av, viser at en oljeutblåsing på 4.500 tonn olje daglig i 50 døgn ikke vil få alvorlige følger for fisk i feltene Lofoten VI, Lofoten VII og Troms II. Et slikt utslipp er 25 ganger større enn Norges største oljekatastrofe, Bravo-utblåsingen i 1977.

VG har fått tilgang til en av hovedtabellene i rapporten, som viser tap av liv for den kanskje mest sårbare fisken – nyynglet sild – ved fire ulike oljeutslippsnivåer. Avhandlingen omhandler også torsk, men avisen har ikke fått tilgang til detaljene om torsk fra rapporten.

– Dersom opplysningene er riktige, viser det at de skremmebildene som er forsøkt skapt av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, er langt fra sannheten, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening.

Det mest oppsiktsvekkende ved materialet er ifølge VG at faren for fiskedød er absolutt størst i feltet som allerede er åpnet: Nordland V. (©NTB)