GIGANTFORMUE: Kongen kan ha så mye som 800 millioner i skjult formue i utlandet mener eksperter. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
GIGANTFORMUE: Kongen kan ha så mye som 800 millioner i skjult formue i utlandet mener eksperter. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

– Kongehusets skjulte formue må hentes hjem

Det norske kongehus har en betydelig skjult formue i England. Bør formuen bringe hjem til Norge og formuebeskattes som for øvrige nordmenn? Se Tabloid mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette spørsmålet stiller programleder Rune Kjos i mandagens Tabloid på Nyhetskanalen.

Statsviter og forfatter Carl-Erik Grimstad gir i dag ut boken «Dronning Mauds arv». Grimstad har i engelske arkiver funnet fram til ukjente kilder som kaster lys over hvor store verdier kong Harald og kongehuset kan sitte på.

LES OGSÅ: Slottet avviser kongelig gigantformue

– 800 millioner i skjult formue

Verdiene stammer fra arven som kong Haakon fikk av sin danske familie, arven etter kong Harald bestemor, dronning Maud og den formuen som kong Haakon satt på i 1940.

Dagens Næringsliv har tatt for seg disse økonomiske kildene og regnet seg fram til at Kong Harald i dag kan sitte med en formue på over 800 millioner kroner. Trolig er det engelske Coutts Bank som forvalter formuen.

I en pressemelding hevder slottet at formuen er betydelig mindre enn Dagens Nærings har regnet seg fram til. Den skal være i underkant av 100 millioner kroner, ifølge slottet.

Gjøre som svenskene

– Formuen er plassert både i Norge og i utlandet. Kongen har heller ingen eiendommer i utlandet, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til tv2nyhetene.no.

Carl-Erik Grimstad forslår i boken at formuen nå overføres til Norge og blir formuesbeskattet her. Dette er for eksempel i tråd med praksisen ved det svenske kongehuset, der kong Carl Gustaf og hans familie skattlegges på linje med den vanlige svenske.

Grimstad får støtte for sitt syn av flere finanspolitiske talsmenn i den rød-grønne leiren på Stortinget. Grimstad kommer i Tabloid på Nyhetskanalen mandag.

SE TABLOID PÅ NYHETSKANALEN KL. 18.55 og KL. 20.30