JOBBET FOR POLITIET: Ifølge tidligere PST sjef Jørn Holme jobbet to unge menn som ble drept på Hadeland i februar 1981 som infiltratører for det daværende Overvåkingspolitiet (POT). (Foto: Scanpix)
JOBBET FOR POLITIET: Ifølge tidligere PST sjef Jørn Holme jobbet to unge menn som ble drept på Hadeland i februar 1981 som infiltratører for det daværende Overvåkingspolitiet (POT). (Foto: Scanpix)

Tidligere PST-sjef: – Nynazister likviderte politiagenter

– Hadelandsdrapene kunne vært forhindret, hevder advokaten som forsvarte en av de drapsdømte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Disse drapene kunne vært forhindret, mener advokat Kjell Holden som forsvarte en av dem som ble dømt til 18 års fengsel i en av de mest omtalte drapssakene i norsk krimhistorie.

Fryktet at de ville tyste

22. februar 1981 ble to unge menn som tilhørte nynazistmiljøet skutt og drept på en øde skogsvei på Hadeland, og nå viser det seg at det daværende Overvåkingspolitiet var involvert i saken.

I denne hytta antok politiet at de stjålne våpnene var lagret.
  (Foto: Scanpix)
I denne hytta antok politiet at de stjålne våpnene var lagret. (Foto: Scanpix)
De to ble skutt i nakken bakfra og deretter gjennomhullet med kuler fra en maskinpistol, i frykt for at de to skulle gå til politiet og tyste om et tyveri fra et våpenlager.

Den ene av dem skal få dager i forveien ha forklart seg til politiet om våpentyveriet.

Mannens forklaring skal ha ført til at over 50 politispanere fulgte nynazistgruppen tett – uten at de fikk hindret tragedien som fulgte på skogsveien.

De to mennene som tilhørte den høyreekstreme gruppen «Norges Germanske Armé», skal ha infiltrert miljøet på oppdrag for det daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT), kunne avisen Klassekampen avsløre i helga.

Tidligere PST-sjef taus om egne uttalelser

Avisen brakte uttalelser den tidligere sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, kom med under Politihøgskolens forskningskonferanse i 2009, der Holme sa dette om de såkalte Hadelandsdrapene i foredraget «PST i endring»:

En av de siktede for Hadelandsdrapene føres ut av retten i januar
  1982. (Foto: Paul Owesen)
En av de siktede for Hadelandsdrapene føres ut av retten i januar 1982. (Foto: Paul Owesen)
– Et eksempel var Hadelandsdrapene, hvor flere i en nynazistisk gruppe likviderte to av sine egne på en skogsbilvei på Hadeland fordi det var mistanke om at de var infiltratører for POT – noe som var riktig.

Jørn Holme, som nå er riksantikvar, sier til tv2nyhetene.no at han verken vil bekrefte eller avkrefte disse opplysningene, og viser til Politiets sikkerhetstjeneste for ytterligere opplysninger om denne saken.

– Jeg sier ingenting i forhold til dette, og må vise til ledelsen i Politiets sikkerhetstjeneste eller informasjonsavdelingen, er Jørn Holmes knappe kommentar.

Skjøt mot POT-spanere under flukten

Personell fra Overvåkingspolitiet og Oslo politikammer samarbeidet om etterforskningen, og spanere fra POT var blant politimennene som ble beskutt under den dramatiske politijakten etter henrettelsene på Hadeland, heter det i en brosjyre som sikkerhetstjenesten har lagt ut om sin historie på etatens Facebookside:

«Det var et godt samarbeid mellom flere politidistrikt og POT sentralt, og det var spanere fra POT som fulgte de impliserte kjøretøy til Hadeland. Spanere fra POT ble under spaningen på vei tilbake til Oslo beskutt, og ved hjelp fra Beredskapstroppen fra Oslo ble gjerningsmennene pågrepet på Romsås i Oslo.

Det ble først i etterkant «oppdaget» at det var drept to personer på Hadeland. Det ble iverksatt etterforskning ved Oslo politikammer, og POT hadde, på bakgrunn av sin kunnskap om saken, avgitt personell til Oslo politikammer.»

Advokat Kjell Holden som forsvarte en av de tre drapstiltalte mennene som ble dømt til 18 års fengsel for drapene sier at Klassekampens opplysninger var nye for ham.

Advokat Kjell Holden forsvarte en av dem som ble dømt for Hadelandsdrapene
  i 1981.
Advokat Kjell Holden forsvarte en av dem som ble dømt for Hadelandsdrapene i 1981.
– Jeg vet at det var et samarbeid med politiet, og at politiet var kjent med at de to skulle opp dit. Men at de skal ha jobbet som infiltratører for Overvåkingspolitiet, er helt nytt for meg, sier Kjell Holden til tv2nyhetene.no.

– Politiet sviktet

Holden sier at det under rettssaken mot hans daværende klient ikke var noe som kunne tyde på at de drepte jobbet for POT. Han mener politiet sviktet fatalt i denne saken, ved at de ikke klarte å stoppe likvidasjonene.

– Det ble ikke fokusert på politiets rolle under rettssaken. Jeg mener at disse drapene kunne vært forhindret, men at dette ikke skjedde fordi politiet ikke tok dette miljøet så alvorlig, sier Holden.

Holden viser til at det under rettssaken ble hevdet at Overvåkingspolitiet ikke hadde kjennskap til to av de sentrale skikkelsene i det høyreekstreme miljøet før drapene skjedde.

Han tror ikke at de to som ble drept var infiltratører som brukte provokasjon som metode med politiets godkjennelse, men at de innledet et samarbeid med Overvåkingspolitiet fordi de «fikk kalde føtter» etter et våpentyveri på Nesodden og et sprengstofftyveri i Mandal.

PST: – Dokumentene er fortsatt gradert

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser til tv2nyhetene.no at de har offentliggjort noe informasjon om Hadelandsdrapene på sin Facebookside, og at Klassekampen har referert til disse opplysningene i sitt oppslag.

– Det som står i denne historiske brosjyren er det vi har offentliggjort om saken. Resten av opplysningene våre om saken er fortsatt gradert, sier informasjonsrådgiver Martin Berensen i PST til tv2nyhetene.no.