RANERE I RETTEN: Rettssaken mot tre serbere og en kroat som ifølge politiet skulle rane en stor norsk gulleverandør starter mandag. Mennene ble pågrepet i en stor politiaksjon høsten 2009, og politiet beslagla innbruddsutstyr i forbindelse med beslaget.  (Foto: TV 2/Politiet)
RANERE I RETTEN: Rettssaken mot tre serbere og en kroat som ifølge politiet skulle rane en stor norsk gulleverandør starter mandag. Mennene ble pågrepet i en stor politiaksjon høsten 2009, og politiet beslagla innbruddsutstyr i forbindelse med beslaget. (Foto: TV 2/Politiet)

Fire tiltalt etter «mafia-paragraf» – skulle rane gulleverandør

Rettssaken mot de fire fra Balkan som skulle rane en stor norsk gulleverandør starter i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er statsadvokat Jan F. Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut tiltale mot tre serbere og en kroat, som ble pågrepet i forbindelse med en storstilt politiaksjon på Jeløya i Moss i oktober 2009.

De fire som mandag møter i Oslo tingrett er tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte «mafiaparagrafen».

Taus om tyveriplanene

Ifølge tiltalen hadde mennene planlagt å slå til mot en stor, norsk gulleverandør da de ble pågrepet.

Tv2nyhetene.no har vært i kontakt med en talsmann for selskapet, som sier at de ikke ønsker oppmerksomhet rundt denne saken – og derfor ikke vil gi noen kommentarer om tyveriplanene.

– Vi mener det var inngått en avtale om at man skulle gjøre et tilslag mot dette selskapet. Dette var et forsøk på grovt tyveri som ble begått som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, og det er ikke ofte man tar i bruk denne paragrafen, fordi man må kunne anslå at det virkelig er inngått en avtale, sier politiadvokat Joakim Staff i taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos til tv2nyhetene.no.

Samarbeidet med serbisk politi

Til sammen sju personer fra Balkan ble pågrepet på flere steder på Østlandet i politiaksjonen, som fant sted etter lengre tids samarbeid mellom ulike politidistrikt. Det var også et samarbeid med serbisk politi.

– Saken illustrerer betydningen av samarbeidet mellom ulike distrikt, og samtidig godt samarbeid med politi i utlandet, understreker Staff.

Men han ønsker ikke å kommentere arten eller innholdet av samarbeidet på nåværende tidspunkt.

Kripos sin etterforskning av denne saken avdekket også et annet kriminelt nettverk. Dette nettverket ble fulgt videre av «Operasjon Grenseløs», som er politiets samarbeidsprosjekt rettet mot mobile vinningskriminelle.

Måtte aksjonere i all hast

De fire tiltalte tilhører ifølge politiet et kriminelt miljø som skal ha vært holdt under oppsikt over lengre tid, og politiet måtte i all hast aksjonere fordi de var i ferd med å begå et ran mot en privatbolig på Jeløya utenfor Moss.

Joakim Staff bekrefter overfor tv2nyhetene.no at de fire var kjente for politiet, men ønsker ikke å si noe om hvordan de kjenner hverandre.

– Hva slags tilknytning har de til hverandre?

– Dette er et viktig tema i retten, og ikke noe vi ønsker å si noe om nå, sier Staff om de tre serberne og kroaten som møter i Oslo tingrett mandag.

De fire som står på tiltalebenken var en del av det samme nettverket som ble pågrepet i Drammen og Lier i den samme politiaksjonen, der 19 kolli med tyvegods ble beslaglagt.

Beslagene ble gjort i en bil og i en kapellhenger. Trolig var tyvegodset på vei ut av landet da politiet slo til.

Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen
Politibeslag Drammen