enighet_10 (Foto: TV 2)
enighet_10 (Foto: TV 2)

Unngikk streik etter elleve timers overtidsmekling

Norsk Industri og Fellesforbundet er enige om et anbefalt forslag i meklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha forhandlet gjennom hele natten, godtok partene søndag formiddag Riksmeklingsmannens skisse til avtale for frontfagoppgjøret. Dette skjedde nesten elleve timer på overtid.

– Jeg er godt fornøyd med at vi har kommet så langt som vi har, og at vi nå har et anbefalt forslag for frontfagenes tariffoppgjør, sier riksmeklingsmann Kari Gjestby.

Én krone per time

Oppgjøret innebærer et generelt tillegg på én krone per time, og et generelt tillegg på 1,50 for de bedrifter i TEKO-overenskomsten som ikke har slik forhandlingsrett. Dessuten gis det et lav- og likelønnstillegg på kr 0,50 fra 1. juli 2010.

– Vi kommer ut med en ramme for oppgjøret som etter min mening er godt balansert i forhold til hva norsk økonomi kan tåle, sier Gjestby.

Søndag morgen forsatte meklingen på overtid mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Ni timer på overtid ble det lagt frem en skisse til løsning.
 (Foto: TV 2)
Søndag morgen forsatte meklingen på overtid mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Ni timer på overtid ble det lagt frem en skisse til løsning. (Foto: TV 2)

Unngikk storstreik

Den egentlige fristen var ved midnatt, men etter ni timers overtidsmekling la riksmeklingsmann Kari Gjestby frem en skisse som hun trodde partene ville bli enige om. Rundt 30.000 arbeidstakere kunne blitt tatt ut i streik dersom partene ikke hadde kommet til enighet.

– Det var perioder hvor jeg lurte på om vi ville få dette i havn. I ettertid er det vanskelig å bedømme hvor nær vi var, men jeg må innrømme at det var perioder i natt hvor jeg ikke var sikker på om vi kom i havn, forteller Gjestby.

– Vanskelige forhandlinger

Både representantene for Norsk Industri og Fellesforbundet sier at forhandlingene har vært vanskelige.

– Det har vært vanskelige forhandlinger. Vi har jobbet med både kompliserte tekniske spørsmål og det alle viktigste – å sikre en lønnsutvikling i Norge i 2010 som ikke truer konkurranseutsatt industri, men samtidig kan være en god veiviser for de lønnsoppgjørene som kommer etter oss, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

417677

Leder i Fellesforbundet Arve Bakke er «rimelig fornøyd» med avtalen.

– Vårt anbefalte forslag kan brukes av andre forbund som en mal og vil kunne gi mange kvinner og lavlønte et godt lønnstillegg, sier han.

– Det har vært tøft. Vi har måttet gi og ta. Men vi er det jeg kaller rimelig fornøyde.

417676

– Må vise moderasjon

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener lønnsoppgjøret har blitt for dyrt.

– Jeg må nok innrømme at vi skulle hatt en rimeligere lønnsoppgjør. Det er i overkant av det vi mener er bærekraftig. Det betyr at man i forbindelse med de lokale lønnsoppgjørene viser moderasjon, sier Stein Lier-Hansen.

Avtalen skal nå ut til uravstemning blant medlemmene i Fellesforbundet.