I KØ FOR Å STEMME: Folk i byen Malakal i Sudan har samlet seg utenfor stemmelokalet i påvente av at lokalet kan åpne. (Foto: FINBARR O'REILLY/REUTERS/SCANPIX)
I KØ FOR Å STEMME: Folk i byen Malakal i Sudan har samlet seg utenfor stemmelokalet i påvente av at lokalet kan åpne. (Foto: FINBARR O'REILLY/REUTERS/SCANPIX)

Valget i gang i Sudan

Valglokalene åpnet i Sudan søndag morgen. Det er det første flerpartivalget i landet på flere tiår, men boikott og beskyldninger om fusk har skjemmet valgprosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valglokalene åpnet som planlagt i hovedstaden Khartoum klokken åtte lokal tid søndag, men i flere områder dannet det seg køer utenfor mens funksjonærene pakket ut stemmeurnene, melder nyhetsbyrået AFP.

Valglokalene åpnet

I den regionale hovedstaden Juba i Sør-Sudan åpnet valglokalene også til rett tid, men organiseringsproblemer førte til at Sør-Sudans leder Salva Kiir måtte vente da han skulle avgi stemme.

Les også: Sudan truer med å kaste ut valgobservatører

Sudans befolkning skal velge president så vel som nasjonalforsamling og regionale ledere. Om lag 16 millioner mennesker har stemmerett.

Forventet at sittende president vinner

Det er ventet at president Omar al-Bashir, som har sittet ved makten siden 1989, vil vinne presidentvalget med god margin. Hans fremste utfordrere har trukket seg fra valget fordi de mener det ikke vil bli fritt.

Sør-Sudans største parti SPLM har kunngjort at det vil boikotte valget på alle nivåer i de nordlige delene av landet. Også Ummapartiet har varslet at det vil boikotte valget på alle nivåer. (©NTB)