afghankamp_split (Foto: Aage Aune)
afghankamp_split (Foto: Aage Aune)

TV 2 fulgte norske soldater i kamp natt til 9. april

På dagen 70 år etter at norske soldater forsøkte å stanse det tyske overfallet på Norge, havnet norske soldater i kamp langt, langt hjemmefra. TV 2 var sammen med soldater fra Telemark bataljon da de havnet i strid natt til niende april.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Det er egne enheter under angrep fra flere kanter», lyder meldingen over radiosambandet. Norske og afghanske styrker er i kamp.

Telemark bataljons «Task unit» får ordre om å sette kurs rett mot kampområdet noen kilometer unna. De profesjonelle soldatene ruller raskt gjennom det ulendte terrenget for å bistå egne og allierte soldater.

Dette er en vanlig dag i felt for norske styrker.

Les også: Twitrer fra Telemark bataljon i Afghanistan

Følg Fredrik Græsvik på Twitter og Facebook.

Farligere

Det har blitt farligere og langt mer krevende enn tidligere, for de internasjonale styrkene som forsøker å få kontroll over sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. I fjor mistet rundt 520 internasjonale soldater livet i krigen i Afghanistan. Dette er det høyeste tapstallet siden krigen startet i 2001.

Også i området der de norske soldatene er stasjonert, nord i landet, er sikkerhetssituasjonen betydelig forverret. Noe av grunnen skyldes en stadig mer offensiv holdning fra de Nato-ledede ISAF-styrkene i landet.

«We will never forget»

«Jokke – We will never forget», står det på et tøymerke en av soldatene har festet til uniformen. «Jokke» var kallenavnet til den 22 år gamle soldaten Claes Joakim Olsson, som ble drept under et bombeangrep i januar i år. Den femte norske soldaten som har falt i Afghanistan.

Avdelingssamhørigheten er sterk i Telemark bataljon. Avdelingen har mistet to mann i Afghanistan siden 2004.

Ber om flystøtte

Rett etter mørkets frembrudd ankommer soldatene fra Telemark bataljon et område der afghanske styrker skyter mot det de antar er fiendtlige posisjoner. De norske soldatene får beskjed om å avgi ildstøtte, og åpner ild med det de har. Det skytes med maskingevær, automatrifler og 30mm kanoner. Åssidene pepres med kuler og granater for å drepe, skade og jage vekk eventuelt fiendtlige styrker.

Det blir anmodet om flystøtte, og jagerfly sendes opp fra Bagram-basen nord for Kabul. Men det er mørkt og vanskelig å ha oversikt over hva som er eventuelt fiendtlige styrker eller allierte soldater. Også i frykt for å påføre den afghanske sivilbefolkningen enda flere tap, avbrytes flyangrepene.

Teller ikke lik

Det er svart natt da skytingen stanser og soldatene fra Telemark bataljon forlater kampområdet. Verken norske eller afghanske styrker gjennomsøker området etter drepte eller skadede fiendtlige soldater. Det oppfattes som en for krevende og farlig oppgave i mørket.