Flere tusen i Terreblanches begravelse

Flere tusen tilhengere tok farvel med den drepte sørafrikanske høyreekstremisten Eugene Terreblanche fredag. Mange av dem var iført kamuflasjeklær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terreblanche (69), som ledet den halvmilitære og rasistiske bevegelsen Afrikaner Weerstandsbeveging (AWB), ble slått i hjel med jernrør og hakker på gården sin lørdag.

Flere tusen mennesker fylte gatene i byen Ventersdorp for å ta et siste farvel med ekstremistlederen. Det gamle Sør-Afrika-flagget og AWB-flagget, som ligner nazistenes hakekors, vaiet i vinden.

Store politistyrker var på stedet for å hindre uroligheter, og det var få svarte sørafrikanere å se i bybildet. To av Terreblanches svarte ansatte på gården er pågrepet for drapet.

- Vi mener dette var en likvidering, ikke et drap, sier generalsekretær Andre Visagie i AWB, som kaller drapet en politisk handling.

Eugene Terreblanche ble marginalisert i Sør-Afrika da apartheidstyret ble avskaffet. Men drapet har vist at det fortsatt finnes skarpe motsetninger i landet - 16 år etter at det hvite mindretallsstyret ble avviklet. (©NTB)