Alessandra Ambrosio (Foto: Stella Pictures)
Alessandra Ambrosio (Foto: Stella Pictures)
spa (Foto: Six Senses.com)
spa (Foto: Six Senses.com)

Sånn sparer du tusener på ferien

Hva sier du til å få 5-stjerners hotell til prisen av et 3-stjerners hotell?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bruker du litt tid på internett før turen, kan du få både store rabatter og gratisnetter uten å anstrenge deg.

Det dummeste du kan gjøre, er å dukke opp i hotellresepsjonen og spørre om ledig rom for natten. Da kommer du høyst sannsynlig til å betale full pris. Selv ved kun å forhåndsbestille på hotellets nettside, vil du som regel spare penger.

Har du ikke tilgang til en pc – få noen til å ta et kjapt søk for deg, legg frem denne prisen på hotellet og spør om de kan matche den. Da får du som regel litt rabatt, i det minste.

Les flere reisesaker på tv2.no/reise. Her finner du også mange nyttige tips og råd du har bruk for før, under og etter reisen.

Bruker du en søkemotor som selger hoteller fra mange forskjellige kjeder og tilbydere på nettet, vil du få langt billigere priser. Er du heldig kan du komme ned i under halve prisen.

Og det er de dyreste hotellene det er mest å spare på. Dette gjelder både om du skal to netter til London eller bo to uker på et luksushotell i Thailand.

Peninsuala Bangkok (Foto: Peninsula.com)
Peninsuala Bangkok (Foto: Peninsula.com)

Dumper prisene i siste liten

De aller fleste hoteller vil heller ha gjester som betaler en sterkt redusert pris enn tomme rom. Er det mye ledig, vil prisen ofte falle sterkt de siste dagene før ankomst. Så har du is i magen, og det ikke er superviktig for deg å bo på ett spesielt hotell, kan du spare mye på å bestille så sent som 72 eller 48 timer før ankomst.

Dette gjelder derimot ikke ved spesielle anledninger som sørger for stor etterspørsel etter hotellrom. Så hvis du for eksempel ønsker å tilbringe nyttårsaften i New York eller feire påsken i Roma, er dette ikke tidspunktet å gamble på.

Momondo er en av nettsidene som samler tilbud fra mange forskjellige nettsider, og dermed har et enormt tilbud på både hoteller, flyreiser og leiebil.

Flere nettsider spesialiserer seg også på siste liten-tilbud. Sjekk for eksempel lastminute.com, laterooms.com og latestays.com.

Pakketilbud

Søkesider som tilbyr både hotell og fly, gir gjerne pakketilbud. Dermed vil du spare ytterligere dersom du bestiller hotell og flybillett i samme transaksjon. Dette gjelder blant andre Momondo, Expedia ogTravelocity.com/reisefeber.no. Dette vil du også ofte se når du bestiller flybilletter direkte fra flyselskapenes nettsider.

- Booker man fly og hotell samtidig hos oss, sparer man alltid penger. Opptil 40 prosent, sier daglig leder Mikael Andersson i Expedia EMEA til svenske Expressen.

JIPPY: Med disse triksene sparer du kjapt penger når du skal bestille ferie.  (Foto: Stella pictures)
JIPPY: Med disse triksene sparer du kjapt penger når du skal bestille ferie. (Foto: Stella pictures)

Bruk områdespesialistene

Ofte er det sånn at de største, verdensomspennende hotellsøkesidene ikke tilbyr den beste prisen for hoteller i alle verdens områder. Har du tid til å gjøre litt research, er det ikke så vanskelig å finne frem til søkemotorer som har spesialisert seg på enkelte områder, til bedre priser.

Agoda.com er ofte billigst på hoteller Thailand, men har ikke nødvendigvis like godt tilbud om hele verden. Hotwire.com kun tilbyr kun hoteller i USA - og kun hemmelige hotell (se nedenfor),men har til gjengjeld ofte bedre tilbud enn bredere tilbydere.

PRISEKSEMPLER

Tre netter i deluxerom på The Peninsula Bangkok, som ofte figurerer helt i toppen når verdens beste hotell skal kåres. Søket er foretatt 09.04.10 for datoene 16-19. april. Prisene som er oppgitt er totalpris for tre døgn, inklusiv skatter og avgifter.

Agoda: 4420 NOK.

Hotels.com: 5300 NOK.

Uansett sparer du penger på å bestille på nett, hotellet opererer med en standardpris på 2600 kroner for samme rom i perioden, dersom du skulle dukke opp i hotellets eksklusive resepsjon uten reservasjon. Dette betyr en samlet pris på 7800 NOK.

Det som kanskje er mer overraskende er at hotellets nettside slår til med det beste tilbudet, de har nemlig i samme periode en kampanje som gir deg de samme tre nettene til 4315 NOK.

Gratisnetter

Se etter spesialtilbud når du booker hotell for mer enn to netter. Mange nettsider har en kategori merke ”Special offers”, der du kan gå rett til hotellene som har tilbud akkurat da. Ellers vil tilbudene som regel være tydelig merket under et vanlig søk.

Dette gir deg for eksempel muligheten til å bo tre netter for prisen av to. Eller du kan få med andre ting i prisen, som gratis frokost, en middag på hotellet eller adgang til hotellets spa, eller gratis oppgradering til et finere rom.

Neste uke vil tv2.no/reise gi deg flere tips til hvordan du kan bli oppgradert.

Ikke la deg blende helt av ordet «gratis». Sparer du mest på hotellet som tilbyr tre netter for prisen av tre eller hver sjette overnatting gratis, eller er det faktisk andre hoteller som blir billigere totalt fordi de tilbyr større prosentvis andel prisavslag?

Ritz hotel london (Foto: theritzlondon.com)
Ritz hotel london (Foto: theritzlondon.com)

Top secret

Er kriteriene dine at du vil på et fint hotell, uten at du er så fryktelig opptatt av hvilket? Flere dyre hoteller dumper prisene – men vil ikke stå inne for det på nett. Dermed selges rommene under konseptet «top secret», som du blant annet finner på Lastminute.com og Reisefeber.no. Hotwire.com tilbyr kun hemmelige hoteller og kun i USA. Her du du få opptil 75 prosent rabatt i forhold til romprisene hotellene selv opererer med.

Nettsidene som selger hotelloppholdet forteller deg hvor mange stjerner hotellet er klassifisert som, et utvalg av fasilitetene du vil finne på hotellet og i hvilket område hotellet ligger. Sistnevnte er viktig – du er neppe interessert i å bo rett ved flyplassen milevis unna byen, samme hvor fancy hotellet er.

Ikke er det alltid så fryktelig hemmelig heller – med litt kreativ googling, finner du ofte frem til hvilke hoteller det er snakk om. Eller sjekk dette diskusjonsforumet som røper hotellene.