Prins Henrik   Dronning Margrethe   Prins Joachim   Maria Cavallier (Foto: AP)
Prins Henrik Dronning Margrethe Prins Joachim Maria Cavallier (Foto: AP)

Republikanere er uønsket når dronningen fyller 70 år

Slottsplassen på Amalienborg vil bli stengt for Republikanere når dronningen tar imot hyllesten fra slottsbalkongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet at hele Danmark vil stå på hodet når Dronning Margrethe fyller 70 år den 16. april. Tradisjonen tro vil slottsplassen bli stilt til rådighet og fylles opp med gratulanter som ønsker å hylle dronningen og hennes familie når de viser seg på slottsbalkongen.

Men i dag ble det kjent at Københavns politidirektør, Johan Reimann, nedlegger forbud for en gruppe republikanere å være til stede på Amalienborg Slottsplass under bursdagsfeiringen.

I stedet ønsker han at det kun skal være adgang for begeistrede gratulanter, som det heter i pressemeldingen.

Vil ha Dronningen som President

Den Republikanske Grunnlovsbevegelsen hadde planlagt en fødselsdagsdemonstrasjon på slottsplassen denne dagen hvor en mindre gruppe republikanere skulle heve et banner med teksten «Til lykke Margrethe, men vi ville heller stemt på deg.»

Politidirektøren frykter at republikanerne vil kunne bli angrepet på slottsplassen og han ønsker derfor ikke å tillate at de er til stede.

– Vi frykter at det kan oppstå konflikter og at noen ønsker å prøve å fjerne de republikanske demonstrantene, skriver politidirektøren i en pressemelding.

Reimann sier også at politiet ville vært nødt til å omringe republikanerne og opprettet en sikkerhetssone hvis de skulle forhindret tumulter.

– Hører ikke hjemme i et demokrati

Politiets avgjørelse ryster Den Republikanske Grunnlovsbevegelsen.

– Politidirektøren er redd for at pensjonister og barnehagebarn vil gå løs på oss. Det er jo helt usannsynlig, sier Rasmus Malver fra bevegelsen, til nyhetsbyrået Ritzau.

– Forbudet bygger på en virkelighetsoppfattelse som ikke hører hjemme i den demokratisk stat, legger han til.

Verken dronning Margrethe eller den danske hoff har kommentert avgjørelsen.