BLIR IKKE GJENOPPTATT: Statsadvokaten har besluttet at den 23 år gamle forsvinningsgåten ikke skal gjenopptas. (Foto: SCANPIX)
BLIR IKKE GJENOPPTATT: Statsadvokaten har besluttet at den 23 år gamle forsvinningsgåten ikke skal gjenopptas. (Foto: SCANPIX)

– Quicks «beinbiter» var tre og lim

– Dette er vitenskapelig bedrageri, hevder forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Beinbitene» i Quick-saken var tre, lim og syntetisk materiale, ifølge svensk forsker.

Ylva Svenfelt, som jobber med å analysere kremerte skjelettrester fra jernalderen, setter spørsmålstegn ved arbeidet til professorene Per Holck og Richard Helmer. De fastslo at de små bitene som ble funnet i forbindelse med drapet på den norske niåringen Therese Johannessen i 1988, «sannsynligvis stammet fra en yngre person».

Les også: Nye bevis i Quick-saken: Beinrester stammet ikke fra et menneske

– Bedrageri

– Har man arbeidet med brent beinmateriale, ser man umiddelbart at dette ikke er bein. Jeg kan ikke tolke dette på annen måte enn at det er vitenskapelig bedrageri, sier Svenfelt til Aftonbladet.

Aktor i saken, Christer van der Kwast, mener det er for tidlig å si noe sikkert om de nye opplysningene. Quicks advokat, Thomas Olsson, mener «beinfiaskoen» er symptomatisk for hele etterforskningen.

Trukket tilståelser

I alt har Quick tilstått over 20 drap, men har senere trukket tilståelsene for de åtte drapene han er dømt for, tilbake. Tre av dommene gjelder drap på norske Trine Jensen i 1981, Gry Storvik i 1985 og Therese Johannessen i 1988.

Les også: Quick trekker tilståelser

Han har også varslet at han vil søke om gjenopptakelse av samtlige av sakene der han er domfelt.

(©NTB)