UNNTAKSTILSTAND: Thailands statsminister har erklært unntakstilstand i Bangkok etter flere dager med demonstrasjoner. (Foto: Wason Wanichakorn/AP)
UNNTAKSTILSTAND: Thailands statsminister har erklært unntakstilstand i Bangkok etter flere dager med demonstrasjoner. (Foto: Wason Wanichakorn/AP)

Unntakstilstand i Bangkok

Thailands statsminister har erklært unntakstilstand i Bangkok etter flere dager med demonstrasjoner. Onsdag ble nasjonalforsamlingen stormet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unntakstilstanden gjelder hovedstaden og områdene rundt Bangkok, som i over en måned har vært åsted for omfattende demonstrasjoner.

Statsminister Abhisit Vejjajiva kunngjorde unntakstilstanden i en TV-sendt tale. Hensikten med å oppheve de vanlige lovene er å gjøre det lettere å arrestere lederne for rødskjortene, de rødkledte demonstrantene som krever Vejjajivas avgang.

Les også: Blodig protest i Bangkok

Brøt sperringer med lastebil

Demonstrantene tok seg onsdag forbi lenken av rundt 150 opprørspoliti som passet på parlamentsbygget.

– Det er hundrevis inne på nasjonalforsamlingens område. De brukte en lastebil for å komme forbi sperringene, men til nå har det ikke vært voldelige sammenstøt, sa generalsekretæren i representantenes hus Pitoon Pumhiran.

20 minutter senere trakk demonstrantene seg tilbake. På thailandsk TV ble det vist bilder av demonstranter som poserte med våpen og tåregassbeholdere stjålet fra politiet.

Krever at statsministeren må gå

Stordemonstrasjonene begynte i midten av mars med over 100.000 deltakere, og myndighetene innførte en streng sikkerhetslov i den forbindelse.

Rødskjortene er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og krever at nåværende statsminister Abhisit Vejjajiva går av.

Onsdag ble det også kunngjort at Vejjajiva avlyser sin planlagte deltakelse på atomtoppmøtet i USA til helgen. Begrunnelsen er at han skal «overvåke situasjonen» hjemme.

Rødskjortene er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og krever at statsminister Abhisit Vejjajiva går av og utlyser nyvalg. (©NTB)