Pårørende gruveulykke ber (Foto: Reuters)
Pårørende gruveulykke ber (Foto: Reuters)

Ber om et mirakel for innestengte gruvearbeidere

I Virginia er et gigantbor satt inn i et forsøk på å treffe et redningsrom hvor de fire savnede kan være i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve døde er identifisert, hvorav tre i slekt med hverandre, og 14 omkomne er fremdeles inne i kullgruven Upper Branch Mine i Vest Virginia hvor minst 25 mennesker omkom mandag.

Fire personer er fremdeles savnet og alt håp om at de er i live er ikke ute. 300 meter under overflaten, nede i gruvegangene, er det satt opp egne små redningsrom hvor det finnes oksygen, mat og drikke. Håpet er at de fire befinner seg inne i et av disse.

Håper på et mirakel

I et forsøk på å nå et av redningsrommene er det satt inn et gigantbor som nå borer seg sakte nedover. Boret forventes å være nede onsdag ettermiddag lokal tid og forhåpentligvis vil det treffe et redningsrom.

Hvis boret treffer vil den livsfarlige metangassen, og andre farlige gasser, kunne suges fort ut og en redningsoperasjon vil kunne iverksettes.

Jay Rockefeller - senator Vest-Virginia (Foto: AP)
Jay Rockefeller - senator Vest-Virginia (Foto: AP)

Mirakel har skjedd før

I 2006 ble Randal McCloy reddet fra en kullgruve i Sago i Vest-Virginia etter å ha vært innesperret i 42 timer i en eksplosjon som drepte 12 av hans kolleger.

Det er et slikt mirakel man nå ber om.

– Gruven er så full av metangass at hvis noen gikk inn der nå ville de omkomme bare ved få innpust, sa Jay Rockefeller, Senator for Vest-Virginia, til CNN tirsdag kveld.

– Vi håper det vil skje et mirakel, la han til.

Vest-Virginia - ber for de døde (Foto: AP)
Vest-Virginia - ber for de døde (Foto: AP)

Trodde den var sikker

Å være gruvearbeider innebærer stor risiko. Til tross for at 2009 var det sikreste året noensinne omkom likevel 34 i gruveulykker i USA, 18 færre enn i 2008.

Den foreløpige etterforskningen har ikke gitt noe svar på hvorfor eksplosjonen fant sted.

– Alle sikkerhetsekspertene våre følte at dette var en relativt sikker kullgruve, sa Don Blankenship fra eierselskapet Massey Energy, til ABC tirsdag.

– Det var en eksplosjon, men vi aner ikke hvorfor den skjedde og hvilke gasser som eventuelt har vært utløsende, sa Blankenship.

Verste siden 1984

President Barack Obama sa tidligere tirsdag at de føderale myndighetene var klar til å bistå i en eventuell redningsoperasjon. Gruveulykken i Upper Branch er den verste i USA siden 1984 da 27 mennesker omkom i en gruvebrann i Utah.

Den verste gruveulykken i landet skjedde i 1906 da 362 gruvearbeidere døde i en eksplosjon i Monongah gruven i Vest-Virginia.