Hyttedrømmen
Hyttedrømmen

Dette ser du i fjerde episode av «Hyttedrømmen»

Her kommer sommer'n!

Hver sommerferie drar Ole og Bente Gilbo fra Asker til fjells med barna.

Må fjerne ulovlige gjerder

Tidligere var de på hytta hos bestemor, men nå bygger de egen hytte på rundt 70 m². Ungene fanger rumpetroll, spiser rabarbra med sukker på, ser på kyrne, rir og bader i Vasetvannet.

Folk fra kommunen er på gjerdebefaring på fjellet. Ordføreren Eivind Brenna ønsker at hytteeiere som har satt opp ulovlige gjerder skal fjerne dem.

- Du får lov til å gjerde inn 500 kvadratmeter inklusive hytta, og da kan du holde sauene unna verandaen for å si det sånn, men du må tåle at det ellers er natur, og dyrene må kunne komme frem. Dette skal ikke være et villastrøk med plener overalt, sier ordfører Brenna.

Viser muskler

Ole setter opp et midlertidig gjerde fordi han ønsker å holde kyrne borte fra tomta. Mange hytteeiere setter opp gjerder for å holde tomta fri for sauebæsj og kumøkk, og bøndene i bygda har faktisk beiterett på hyttetomtene!

- Dette er fint arbeid for en kontorrotte som meg. Når jeg kommer hjem etter helger her oppe så er det mange rare muskler jeg plutselig oppdager at jeg kanskje ikke hadde, eller som jeg burde hatt, sier Ole som jobber i bank.

Legge ned gårdsdriften?

Det er endelig sommer på Vaset når bonden Vidar Opheim kjører kyrne til seters. Det er kanskje siste sommeren for gromkua. For nå vurderer Vidar å legge ned gårdsdriften. Han skal satse mer på hyttebygging og snekkerfabrikken i Røn.

Grunneier Inger S. Lerhol og samboeren Bjørn Stendebakken eier et område som er svært attraktivt for hyttebygging. Derfor har de nå dannet et ubyggingsselskap sammen med flere andre grunneiere.

- Her blir det hyttelandsby. Håper det ikke blir så mye Mercedeser og BMW’er, men at det er folk som tar vare på naturen best mulig, sier Bjørn.

Livredd urbaniseringen

Bjørn og Inger er ikke så begeistret for utbyggingen, men de eier svært mange gamle hus og trenger penger til vedlikehold. De er begge utdannet sykepleiere.

Bjørn er gammel hippie og er egentlig bekymret for urbaniseringen i fjellheimen. Det er millioner av kroner å tjene på salg av hyttetomter. Rundt Vaset koster en hyttetomt opp til to millioner kroner. Og kommunen har nå godkjent 240 hyttetomter som skal legges ut for salg.

- Nei men er vi så veldig glad i at sånne fjertefine Oslo-folk skal komme og ta seg til rette så voldsomt da?, spør Bjørn når han og Inger er på befaring i nabofeltet.

Best med små hytter

Ole bestiller kjøkken hos Vidar. Men det er ikke store leveringen. For Ole og Bente skal sette opp et gammelt kjøkken og trenger bare noen få deler. Vidar synes at det er flott med små hytter. Ole synes det er synd om alle kyrne til Vidar forsvinner fra fjellet.

Erik Martin Berge fra Skedsmo maler rekkverket rundt hytta sammen med samboeren Benedikte. De drar på fisketur og litt seinere på sommeren får de besøk av de tre døtrene til Erik Martin. Erik Martin hevder at med bedre komfort så bruker de også hytta mye mer.

Og han er glad for å ha samme standard på hytta som hjemme.