Drikkevann (Foto: Scanpix , © LOCH )
Drikkevann (Foto: Scanpix , © LOCH )

Sørg for trygt vann på påsketuren

Det er tid for hyttepåske for mange, og noen av oss benytter dermed vannkilder som vi ikke bruker når vi er hjemme.


Det er mange muligheter i påskefjellet. Noen smelter snø, andre henter vann i egenboret brønn. Andre igjen henter vann fra bekker og tjern.

Se også: Test av jakker til påskeferien. God kvalitet, men store prisforskjeller.

Se også: Slik koker du det perfekte egget

Hvordan kan du egentlig vite at det vannet du drikker og vasker deg i på hytta er trygt å bruke?

- Folk blir oftere dårlig av drikkevann når de er på ferie enn ellers, forteller Truls Krogh, avdelingsdirektør for avdeling for vannhygiene hos Nasjonalt folkehelseinstitutt. Han vil likevel poengtere at det er mye rent og fint drikkevann i norsk natur.

- Det er like trygt å drikke vann fra en brønn som er sikret mot forurensning, som det er å drikke flaskevann, sier han.

Det gjelder å vite hva man skal passe på. Slik kan man unngå at hele familien blir syke. Hva som faktisk har skjedd rundt din vannkilde de siste månedene kan ha mye å si.

Harepest

En av sykdommene man kan få av å drikke forurenset vann er harepest.

- Harepest kan være forårsaket av smågnagere som har druknet i vann. Dersom det er meldt om harepest i ditt område, bør du koke vannet dersom du henter det fra bekker og elver, sier Krogh.

I områder der det sist sommer var stor bestand av smågnagere, såkalt ”lemenår”, skal man være spesielt oppmerksom. Dersom for eksempel et dødt lemen har havnet i brønnen, kan vannkvaliteten bli svært dårlig.

- Man kan sørge for at gnagere ikke forurenser drikkevannskilder ved for eksempel å sjekke om det er døde dyr i brønnen, dekke brønnen til og tette alle åpninger hvor smådyr kan trenge inn i brønnen.

Harepest kan føre til sår i huden, og mage- og tarminfeksjoner. Krogh oppfordrer folk til å følge med på meldinger fra de lokale helsemyndighetene.

Smelt snø!

-Vann fra smeltet snø kan for mange være et alternativ når annen vannkilde ikke er tilgjengelig vinterstid. Snø som ser hvit og fin ut vil høyst sannsynlig kunne drikkes uten å måtte kokes. Finnes det et lag i snøen uten mørke striper, så er det sannsynligvis ganske rent. Dersom man skulle være i tvil, vil man være helt trygg ved å koke vannet, forteller Krogh.

hytte (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
hytte (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Snø som smelter på hyttetaket bør man være litt mer forsiktig med. Dersom taket består av trykkimpregnert materiale eller eternittplater, skal smeltet snø derfra ikke drikkes eller benyttes i matlaging.

Brunt vann er ofte ok

- Organiske materialer som følger med overflatevannet, vil kunne gi vannet en brun til brungul farge. Jern og mangan kan også felles ut som brune til svarte partikler og gi en misfarging av vannet. Dette sistnevnte er mest vanlig fra borede brønner i fjell. Det er imidlertid ikke helsefarlig å drikke vann som er farget av humus, jern eller mangan, såfremt dette har utspring i naturlige forhold, opplyser Krogh.

Brønntips

Man skal likevel alltid vurdere om vannet kan være forurenset. Krogh understreker at det er god kompetanse på brønnboring i Norge, og at borede brønnene som regel er svært godt sikret.

Sjansen for forurensning er dermed liten. En boret grunnvannsbrønn vil få tilsig av vann fra sprekker i fjellet. Ligger brønnen i et område med lite aktivitet, kan man regne med at vannet er trygt.

Annerledes kan det være dersom brønnen ligger i et landbruksområde eller i et område med mye hytter eller annen aktivitet.

- Da kan det være lurt å få analysert vannet for E.coli-bakterier og Intestinale enterokokker relativt snart etter at brønnen er etablert. Hvis man finner slike bakterier, tyder det på at vannet er forurenset av avføring og kan være smittefarlig, sier han.

Selv er Krogh ikke i tvil om han får velge mellom flaskevann og trygt drikkevann fra fjellheimen.

- Da velger jeg helt klart grunnvann fra en brønn i fjellet, sier han.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.