Morten Støen, med et brett nybakte, velduftene Espa boller.  (Foto: Benny Christensen)
Morten Støen, med et brett nybakte, velduftene Espa boller. (Foto: Benny Christensen)

Norges største bolle-stasjon

Det startet med en hybelkomfyr på bakrommet. I dag skal de selge 12 000 boller!

- Det hele startet i liten skala, med en hybelkomfyr på bakrommet, i 2000. Vi hadde fått ny kaffemaskin og tenkte at folk kanskje hadde lyst på boller til kaffen, sier Morten Støen, en av tre medeiere av den etter hvert legendariske bolle-Shellstasjonen ved E6-en, mellom Minnesund og Hamar.

For ja, folk hadde lyst på boller! Første året endte salget på 18 000 stykker. Siden har det ”bollet” på seg. Espa-boller har blitt et begrep, ja rett og slett en egen merkevare.

I år - ti år senere - er målet ikke snauere enn 1,5 millioner boller – eller 4109 boller hver eneste dag, og det gjør Shell på Espa til Norges største bollebakeri. Ingen selger flere boller over disk enn dem.

Påskerekord?


Satser på rekord: 12 000 boller på en dag... (Foto: Benny Christensen)
Satser på rekord: 12 000 boller på en dag... (Foto: Benny Christensen)


- Nå på onsdag håper vi å selge 12 000 boller. I fjor solgte vi 10 500, så det bør være fullt mulig sier Morten.

Han forteller videre at bolle-produksjonen nå krever fire mann.

Rosinbolle leder


- Hvilken bolle type er mest populær?

- Det er fortsatt klassikeren ”rosin” som leder an, fulgt av "sjokolade" og ”uten”. Vanligvis selger vi flest sekspakker, men nå i påsken går folk for tipakker. Og mange kjøper flere, tar med seg på hytta og legger i fryseren så de har boller hele påsken.

Ble du kaffetørst? les om Statoil-koppen her:


10-pakkene er mest populære i påsken (Foto: Benny Christensen)
10-pakkene er mest populære i påsken (Foto: Benny Christensen)


Røper hemmeligheten

- Det er etter hvert mange som har kastet seg på bolletrenden, men hva gjør at nettopp Espa-bollene er så gode?

- Hemmeligheten er som ved all matlaging – god tid. Våre boller hever 24 timer. Vi sjokkhever ikke slik som mange gjør. Våre boller stekes heller ikke i varmluftovn som mange andre gjør. Vi steker på gamlemåten med ordentlig over- og undervarme.

Vi bruker faktisk pizzaovner til dette. Og ikke minst, alle våre boller håndpensles med ekte egg. Det er dette i sum som gjør dem unike, sier den blide bollebakeren .

Morten Støen røper hemmeligheten bak Espa-bollene (Foto: Benny Christensen)
Morten Støen røper hemmeligheten bak Espa-bollene (Foto: Benny Christensen)


Ny sommer-bolle

- Det har jo skjedd nye på bollefronten de siste årene, og flere varianter dukker opp. Her dere noe nytt på gang?

- He, he... Pussig at du spør. Vi holder på å teste ut en ny sommerbolle, og jeg kan vel si så mye som at kanel er et stikkord her. Men den er ikke riktig klar ennå... Du får komme innom og smake til sommeren, da vet du!

Les test av sommerbilen, Mazda MX-5 her:

Hva er din bolle-favoritt? Skriv inn i kommentar-feltet i under artikkelen:




Utviklingen antall boller år for år:

2000

18 000

2001

34 000

2002

72 000

2003

125 000

2004

260 000

2005

359 000

2006

691 000

2007

973 000

2008

1 149 000

2009

1 329 000

2010

Håper å passerer 1,5 millioner

Mmmm.... Ferske boller (Foto: Benny Christensen)
Mmmm.... Ferske boller (Foto: Benny Christensen)