riss johansen solvik olsen  (Foto: SCANPIX)
riss johansen solvik olsen (Foto: SCANPIX)

Krever statsråden på teppet etter månelanding-utsettelse

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må forklare Stortinget hvorfor regjeringens såkalte Månelandingsprosjekt blir utsatt.

Det krever en samlet opposisjon, som mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke legger opp til å innfri sitt eget prestisjeprosjekt om rensing av CO2 på gasskraftverket som planlagt.

Ikke først til månen

Opposisjonspartiene mener regjeringen sliter med å omsette fagre ord i klimadebatten til praktisk politikk.

– Andre land kommer til å lande på månen lenge før oss, sier Høyres klimapolitiske talsmann, Nikolai Astrup til tv2nyhetene.no.

Han mener det er alvorlig at regjeringen ikke klarer å levere som lovet, så lenge Norge både har teknologi, kompetanse og kapital til å gjennomføre rensing av CO2 ved gasskraftverket.

– Det er veldig stor usikkerhet knyttet til hva som skal skje på Mongstad og i hvilket tempo og hva det vil koste. Nå har regjeringen i flere runder nedskalert ambisjonene. Da er det betimelig at Stortinget får en orientering om situasjonen, sier Astrup til tv2nyhetene.no.

Var for optimistisk

Det var i nyttårstalen i 2007 statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lanserte rensing av CO2 fra gasskraftverket på Mongstad som regjeringens månelandingsprosjekt.

– Når romfareren vil lande før teknologien, så blir det en kræsjlanding. Statsminister Jens Stoltenberg trengte en god sak for å løfte seg og regjeringen, men dessverre så bekreftes det gjennom Terje Riis-Johansen at statsministeren var for optimistisk, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

Hun håper likevel at regjeringen sørger for å holde tempoet oppe for å gjennomføre rensingen som planlagt.

– Mongstad-prosjektet er et viktig klimaprosjekt, men vi må ta oss tid til teknologiutvikling. Det koster så mange milliarder at alt annet er uforsvarlig bruk av skattebetalernes penger, sier Hjemdal til tv2nyhetene.no.

Vil ha ny debatt

Fremskrittspartiet har hele tiden ment at det var urealistisk å gjennomføre fullskala rensing på Mongstad fra 2014. Partiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen øyner nå håp om en ny debatt om hele prosjektet.

– Dersom dette betyr at regjeringen nå har blitt realistiske i sin tilnærming, så bør Stortinget få sjansen til å diskutere prosjektet på ny, sier Solvik-Olsen (Frp) til tv2nyhetene.no.

Han var saksordfører da Stortinget behandlet prosjektet i 2006 og 2009. I debatten på Stortinget var SV svært kritiske til Frp da de hevdet at det var umulig å vedta årstall for teknologisk utvikling.

– Det er bemerkelsesverdig at SV lar dette gli med knapt et skuldertrekk som reaksjon, Tross alt snakker vi om at SV har gitt glipp på ett av sine viktigste prinsipper for å sitte i en regjering. Men det bekrefter vel Kristin Halvorsens utsagn om at regjeringen Stoltenberg er uten glød.