Tore MeekScanpix (Foto: Tore Meek)
Tore MeekScanpix (Foto: Tore Meek)

Advarer mot livsfarlig tatoveringer

Danskene advarer mot livsfarlige tatoveringer. Fargene kan inneholde kreftfremkallende stoffer mener Mattilsynet i Norge.


Om du overveier å få en tatovering, kan det hende at du får farlige stoffer i kroppen. Og i Norge har det ikke vært noen nasjonal koordinert tilsyn heller overfor tatoveringsvirksomhet.

Les også: Liksomtatoveringer ødelegger huden

Les også: Ble skallet etter frisørbesøk

Les også: Han ville bare farge håret

Men mange nordmenn tar gjerne tatoveringen sin i utlandet under en ferietur. Selv i Danmark advarer professor i dermatologi ved Bispebjerg Hospital, Jørgen Serup, mot tatoveringer.

Vet ikke hva du får

-Den som tatoveres aner ikke hva de får sprøytet inn i kroppen. Av fargestoffene som blir brukt i Danmark, er det kun en varedeklarasjon på fem prosent. De resterende 95 prosent av stoffene kan inneholde hva som helst, sier Jørgen Serup til avisa Politiken.dk.

I Danmark er det derimot ingen lov som regulerer fargestoffene som brukes, i motsetning til Norge som innførte nye regler i 2008.

Allikevel kan det være farlig å tatovere seg i Norge.

Kreftfremkallende

-Det er en viss risiko for å tatovere seg. Man risikerer å få sprøytet pigmenter i huden som kan inneholde stoffer som er kreftfremkallende, sier Hans Jørgen Talberg, som er seniorrådgiver Mattilsynets regelverksavdeling.

Danmark er på etterskudd når det gjelder å regulere fargestoffene som brukes i tatoveringer, hevder Mattilsynet.

Norge, Nederland, Frankrike, Tyskland og Sveits har alle laget regler basert på Europarådets anmodninger.

-Vi mener så absolutt at vi er lengre enn Danmark i å regulere dette feltet. Den nye forskriften regulerer fargestoffene ut fra helsebetraktninger, sier Talberg til TV 2 hjelper deg.

Ingen sjekk av studioer

Men Mattilsynet har ikke gjennomført noen koordinert landsomfattende sjekk av tatoveringsstudioer i Norge etter at det nye regelverket ble innført.

-Vi har ikke ført noe nasjonalt koordinert tilsyn overfor tatoveringsvirksomhet. Men vi har dette på vår langtidsplan for tilsyn, bekrefter seksjonsjef Atle Wold i Tilsynsavdelingen i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg.

Dermed har det vært opp til de 65 distriktskontorene over hele landet om de velger å prioritere slike tilsyn.

-Uansett hvordan tilsynsvirksomheten er, så har forskriften en preventiv virkning, mener Hans Jørgen Talberg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl.20.30.