fotoboks 2_680
fotoboks 2_680

Gjett hvem som er fotoboks-verstingene

Unge menn i raske biler? Nei, da tar du feil.

123 552 av oss opplevde et veldig lite hyggelig lysglimt i fjor. Dette er nemlig antallet sjåfører som fikk forenklet forelegg etter å ha kjørt for fort forbi en fotoboks. Det viser tall fra Politidirektoratet.

Statistikken avslører også hvem som er verstingene - og det kommer nok som en liten overraskelse på mange. Hele 22,4 prosent av de som ble tatt er nemlig menn over 56 år.

Uoppmerksomme

- Det er ikke de store hastighetene, men like fullt en overtredelse. Vi tror dette skyldes uoppmerksomhet, sier politiinspektør Jan M. Guttormsen i Politidirektoratet til VG

- Når du først blir varslet ved skilting om at det er en fotoboks her og så likevel kjører for fort, er nok dette hovedårsaken til at akkurat denne gruppen peker seg ut i statistikken, sier Guttormsen.

Slik unngår du fotoboks-bot - les mer her

Færre blir tatt

I motsatt ende av skalaen finner vi kvinner som er klart underrepresentert i denne sammenhengen. Litt overraskende er det kanskje også at unge bilførere relativt sett holder fartsgrensene forbi fotoboksene. Dette står i kontrast til politiets tall for manuelle kontroller.

Til sammen passerte 139 millioner biler forbi landets rundt 370 fotobokser i fjor. Antallet bilister som blir tatt i fotoboks har vært på nedadgående i flere år.

LES OGSÅ: Hvor nøyaktig måler egentlig fotoboksene?