FIMMVÖRDUHÁLS VOKSER: Vulkanutbruddet sør på Island vokser langsomt og kan bety økt fare for flere utbrudd. (Foto: ISRUV)
FIMMVÖRDUHÁLS VOKSER: Vulkanutbruddet sør på Island vokser langsomt og kan bety økt fare for flere utbrudd. (Foto: ISRUV)

– Vulkansprekken blir større og større på Island

Geofysiker advarer mot at vulkanaktiviteten kommer til å vokse og at sprekken er i ferd med å øke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Geofysiker Steinunn Jakobsdóttir ved Icelandic Meteorological Office har fløyet over vulkanområdet flere ganger i løpet av dagen. Til Islandsk media sier han at det ser ut til at sprekken rundt vulkanen er i ferd med å bli større.

Vil fortsette å øke

Han sier også at den seismiske aktiviteten ikke viser noen tegn til å minskes og at det vil være sannsynlig at vulkanutbruddet vil fortsette og utvide seg mot nordøst.

Les også: Frykter større vulkanutbrudd på Island

Vannstanden i elva Krossá, som renner fra toppen vulkanen befinner seg på, steg mye i morges og det gjorde vanntemperaturen i elva også.

Katla kan forbli sovende

Jakobsdóttir er imidlertid optimistisk med tanke på at den sovende vulkanen Katla, som befinner seg rett i nærheten, skal få et utbrudd.

– Det er ingen selvfølge at så skjer, til tross for at det er en forbindelse mellom disse to vulkanene, sier Jakobsdóttir til Iceland Review Online.