CorneliusPoppeSCANPIX (Foto: Cornelius Popp)
CorneliusPoppeSCANPIX (Foto: Cornelius Popp)

Rekordstore vannskader i fjor

Sannsynligheten for vannskader er større enn innbrudd, mener FNO.

Ferske tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at det i 2009 ble utbetalt erstatninger etter vannskader i norske hjem for mer enn 1,7 milliarder kroner i fjor.

Mange frostskader

- Dette er en økning på 20 prosent på to år. Utviklingen bekymrer oss. Det er mer sannsynlig å få en vannskade enn å bli utsatt for et innbrudd, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO i en pressemelding.

Erstatningssummen på 1,7 milliarder er rekordmye. Totalt ble det registrert 50.585 vannskader hos private husholdninger i 2009.

Ifølge FNOs beregninger oppstår det en vannskade i norske hus, leiligheter eller hytter en gang hvert tiende minutt.

Vannskadene blir stadig mer omfattende og dyrere å utbedre. Privatboliger og hytter har langt bedre standard enn før, samtidig har vi flere tappepunkter og mer sanitærutstyr enn tidligere.

Hvis en ser på forsikringsselskapenes utbetalinger på boligområdet, gir bare brann høyere utbetalinger enn vannskader. Siden 2005 har vannskadeerstatningene økt med over 50 prosent, skriver FNO.

- I vinter har det vært svært mange frostskader. Dette gjør utslag på statistikken. I enkelte av disse sakene har frostskadene ført til utbedringer i millionklassen, forteller Neverdal.

Unngå vannskader

For å unngå frostskader er det viktig at innetemperaturen ikke blir for lav, mange har i vinter erfart at kulda har sneket seg inn i huset og ført til frosne rør og skader.

Husk å ha litt varme på når du reiser bort. Huseier er ifølge forsikringsavtalen dessuten pålagt å ha på nok varme til å unngå frostskader. Kunden risikerer avkortning hvis dette ikke er gjort.

- Tidligere i vinter, blant annet etter juleferien med sprengkulde mange steder her i landet, kom mange hjem til en ubehagelig overraskelse. Vann renner lett mellom rom og etasjer, så skadene kan bli omfattende etter et frostsprengt rør, sier Neverdal.

Ved oppussing av bad bør dessuten fagfolk sjekke gamle vann- og avløpsrør. Det er mye som bør byttes ut, for rørene holder ikke evig. Mange vannskader skyldes gamle rør og slitasje, men også produktfeil og håndverkerfeil er viktige årsaker.

Vannskader oppstår ofte på badet bak fliser og dårlige membranløsninger. Mange av disse skadene kan lett unngås ved å installere dusjkabinett.

- Slukene må dessuten renses med jevne mellomrom, tette sluk fører til mange oversvømmelser, sier Neverdal.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.