Ber om økte ressurser til barnevernet

Antall meldinger til barnevernet er nesten doblet på ti år. Samtidig har antall ansatte bare økt med 27 prosent. Nå slår flere alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnevernstjenestene sliter også mange steder med å få folk til ubesatte stillinger, skriver Aftenposten.

– Det er veldig viktig at politikerne nå våkner opp og ser at det trengs mer ressurser til barnevernet. Systemet slik det er i dag fungerer ikke godt nok, sier barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, som selv jobber i barnevernet.

– Mange saksbehandlere gjør en enestående jobb, men mange har mye dårlig samvittighet og sover dårlig om natten fordi de vet at de kunne ha gjort jobben bedre hvis de hadde hatt tid til det, sier hun, og understreker at situasjonen ikke bare går ut over saksbehandlere, men også barna.

Redd Barnas kampanje «Vennligst forstyrr», der de har bedt folk om å bry seg mer og ikke være for forsiktige med å melde fra, har også ført til mer press på barnevernet. Redd Barna har også fått telefoner fra fortvilte barnevernsarbeidere.

– Noen forteller at ettersom antallet saker har økt, så har de fått beskjed om å heve terskelen for når de skal gripe inn og hva de skal gjøre, forteller Marianne Borgen i Redd Barna.

Statsråd Audun Lysbakken har tidligere sagt at han ønsker 1.500 nye stillinger i barnevernet, men Borgen tror det må sterkere skyts til.

– Med de problemene barnevernet har i dag, med fristoverskridelser og henleggelser, spørs det om dette er nok, sier hun. (©NTB)