Kvinne tiltales for falske overgrepsanklager

Faren ble dømt til fem års fengsel på grunn av anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er faren løslatt. I stedet får datteren en tiltale mot seg.

– Jeg har vegret meg mot å anmelde min egen datter. Men jeg håper tiltalen skal føre til en utredning om hvordan hun egentlig har det, sier «Klas» til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Grove overgrep

Både «Klas» og kona «Lena» ble tiltalt, han for grove seksuelle overgrep mot datteren siden førskolealderen og hun for å ha mishandlet jenta med knyttneveslag.

Det fantes ingen andre bevis for mishandlingen enn datterens egen forklaring. Men forklaringen gjorde sterkt inntrykk på tingretten, som ikke fant noen grunn til å tvile på henne.

Motbevist

Etter dommen fortalte imidlertid datteren om nye brutale overgrep. Da begynte ting å skurre.

Foreldrene hadde beviselig vært borte når overgrepene skulle ha funnet sted, og telefonsamtaler og eposter som jenta fortalte om, eksisterte ikke. Det var statsadvokaten selv som ba om at foreldrene måtte settes fri.

Nå er datteren tiltalt for de falske anklagene og risikerer to års fengsel.

Unik sak

Naboer beskriver familien som godt sammensveiset, og foreldrene har ingen forklaring på at datteren anmeldte dem da hun var 17 år.

– Jeg var tvunget til å prøve å tenke på at det kunne ligge noe i anklagene mot «Klas», men jeg fikk det ikke til å henge sammen. Dessuten visste jeg at anklagene mot meg var feil, sier «Lena».

Jurister som Dagens Nyheter har vært i kontakt med, har ikke hørt om lignende tilfeller i svensk rettspleie.