Over 500 evakuert fra vulkanutbrudd på Island

Over 500 mennesker er evakuert etter at en vulkan har fått utbrudd på Island. Det er ikke mulig å si hvor lenge utbruddet kan komme til å vare, sier eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull, som ligger omtrent 120 kilometer øst for Reykjavik, våknet til liv rett etter midnatt søndag.

Etter at geologer hadde fløyet over breen i helikopter, kunne de konstatere at utbruddet hadde skapt en 500 meter lang sprekk i isen. Myndighetene startet umiddelbart evakueringen av tre bygder ved breen.

– Evakueringen har gått greit, forteller den lokale politimesteren Kjartan Thorkelsson til nyhetsbyrået Reuters. Men han legger til at det ikke er noe som tyder på at vulkanen utgjør noen direkte fare.

Røde Kors har opprettet tre sentre for å ta seg av de evakuerte.

– Det kan slutte i morgen, eller det kan fortsette i et år eller to. Men dette er et lite utbrudd, sier han.

Myndighetene fryktet at utbruddet kunne føre til bresmelting og dermed oversvømmelser. Men ifølge nyhetsbyrået DPA har eksperter kommet til at vulkanutbruddet ikke har sitt sentrum rett under isbreen, men i et område like ved.

I tillegg ble all flytrafikken til og over øyriket innstilt eller omdirigert, fordi det var frykt for at røyk og aske skulle påvirke navigasjonssystemene. Dette rammet blant annet internasjonale flyginger fra de amerikanske byene Boston, Orlando og Seattle, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

1.300 passasjerer både på Island og i andre land ble rammet av dette, men søndag ettermiddag startet flygingene fra Reykjavik opp igjen.

Seismologer sier de ikke så noen tegn til at det skulle komme et utbrudd ved Eyjafjallajökull nå.

– Vi la merke til et par skjelv som målte 2 på Richters skala, men det er ikke nok til å fortelle oss at et utbrudd er på vei, sier geofysikeren Steinunn Jakobsdotter til islandske medier.

Forrige utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull var helt tilbake i 1823. Vulkansk aktivitet og jordskjelv er imidlertid en del av hverdagen for islendingene. Deres mest kjente vulkan, Hekla, hadde utbrudd senest i 2000.

(©NTB)