FRUSTRERTE: Flere tusen russere demonstrerte i flere byer i Russland lørdag. Her frustrerte russere som viser sin misnøye med myndighetene i Moskva. (Foto: Sergey Ponomarev/AP)
FRUSTRERTE: Flere tusen russere demonstrerte i flere byer i Russland lørdag. Her frustrerte russere som viser sin misnøye med myndighetene i Moskva. (Foto: Sergey Ponomarev/AP)

«Vredens dag» samlet tusenvis av forbannede russere

Opposisjonelle i Russland markerte den selverklærte «Vredens dag» med demonstrasjoner i en rekke byer lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av demonstrantene krevde at statsminister Vladimir Putin må gå og viste sin frustrasjon over stadig vanskeligere levekår etter at den økonomiske krisen rammet Russland.

Men mange var også opptatt av mer lokale saker. I byen Irkutsk protesterte folk mot gjenåpningen av en papirfabrikk som de frykter vil forurense Bajkal-sjøen.

Flere pågrepet

Oppmøtet varierte i de ulike byene, fra omkring 15.000 i havnebyen Vladivostok og 1.000 i St. Petersburg, til noen hundre i andre større byer i landet.

ARRESTERT:  En demonstrant blir anholdt i byen Irkutsk lørdag. I Moskva ble 70 opposisjonelle arrestert, ifølge politiet. (Foto: STRINGER/RUSSIA/REUTERS)
ARRESTERT: En demonstrant blir anholdt i byen Irkutsk lørdag. I Moskva ble 70 opposisjonelle arrestert, ifølge politiet. (Foto: STRINGER/RUSSIA/REUTERS)

I Moskva ble par hundre aktivister møtt av et enda mer mannsterkt politikorps. 70 deltakere i den ikke-godkjente demonstrasjonen ble pågrepet, ifølge politiets talsmann. Også i byene Arkhangelsk og Novosibirsk ble demonstranter ført bort av politiet.

Stor oppslutning

De siste månedene har opposisjonen klart å samle uvanlig mange. I januar møtte hele 10.000 mennesker opp i Kaliningrad til en av de største demonstrasjonene det siste tiåret, men siden har gruppene som sto bak strevd med å stå samlet.

Ved lokalvalget i forrige uke ble det klart at Putins parti, Det forente Russland, har tapt støtte. (©NTB)