AVVISER: Fiskeri  og kystminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) avviser at oppdrettere har egeninteresse av å melde inn færre lakselus enn det som er riktig. (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)
AVVISER: Fiskeri og kystminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) avviser at oppdrettere har egeninteresse av å melde inn færre lakselus enn det som er riktig. (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)

Forlanger at «inhabil fiskeriminister» går av

Fiskerieksperter slakter fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskerieksperter slakter fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens (Ap) forståelse av Justisdepartementets habilitetsvurdering av henne, og mener lovavdelingens vurdering viser at Berg-Hansen brøt habilitetsreglene da hun frøs milliongebyrene til oppdrettsselskapene november i fjor.

Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø, er tindrende klar etter å ha lest habilitetsvurderingen.

– Hun har ingen særlig mulighet til å håndtere oppdrettssaker etter dette, verken individuelle eller generelle saker. Hun er satt sjakk matt og bør vurdere om hun kan fortsette som statsråd, sier Ørebech, som er førsteamanuensis i fiskerirett, til Dagbladet.

Omfattende problem

Denne uka ble det kjent at Justisdepartementets lovavdeling mener Berg-Hansen er inhabil til å behandle de omstridte milliongebyrene en rekke oppdrettsselskaper risikerer å betale for brudd på lovverket. Men fiskeriekspertene mener nå lovavdelingens vurdering er langt mer omfattende.

– Hun er i praksis inhabil i alle oppdrettssaker framover. Det er en liten krets, det er bare 186 oppdrettere i landet, sier professor ved Norges Fiskerihøgskole, Torbjørn Trondsen.

Totalt utgjør norsk oppdrettsnæring 55 prosent av norsk sjømateksport.

Krever at hun går

Leder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund ber statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om å sparke fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ? hvis hun ikke går av frivillig.

– Hun har vist sviktende dømmekraft i en rekke saker og nå er hun også i praksis inhabil i alle saker. Vi kan ikke ha en inhabil fiskeriminister. I den turbulente tiden næringen er inne i trenger vi en minister som sitter helt på utsiden, sier Oddekalv til NTB.

Han er glad for at habilitetsvurderingen gir ham rett.

– Vi har alltid ment at Berg-Hansen var inhabil. Det er godt at en stakkars miljøverner får rett av og til. (©NTB)