Mener homofili forklarer FN-svikt i Srebrenica

En tidligere militær leder i USA mener homofili blant nederlandske FN-soldater bidro til å gjøre Srebrenica-massakren mulig. Nederland reagerer med vantro.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er forbausende at en mann av hans rang kan ytre slikt fullkomment vås, sier Nederlands forsvarsminister Roger van de Wetering.

Ytringen han sikter til, stammer fra John Sheehan, som tidligere var NATOs øverste militære leder. Under en høring i Senatet torsdag om homofili i det amerikanske forsvaret tok Sheehan opp Srebrenica-massakren som eksempel.

Sheehan hevdet nederlandske ledere hadde fortalt ham at nærværet av åpent homofili blant de nederlandske FN-soldatene i byen bidro til å gjøre massakren mulig. Soldatene ble fullstendig overkjørt da bosnisk-serbiske styrker gikk inn i byen og massakrerte mer enn 7.000 muslimske menn og gutter i 1995.

Ifølge Sheehan er militærstyrkene i Europa betydelig svekket som følge av «liberalisering» og «sosialisering», og åpent homofili blant soldatene inngår ifølge ham i denne prosessen.

Nederland avviser forklaringen kategorisk. FN-soldatenes rolle er grundig undersøkt av Nederland så vel som internasjonale organisasjoner og FN, men homofili er aldri trukket fram som en faktor, påpeker van de Wetering. (©NTB)