Illustrasjonsbilde.  (Foto: JOHN THYS/AFP)
Illustrasjonsbilde. (Foto: JOHN THYS/AFP)

Tollerne krevde årsavgift på stjålet moped

Tollvesenet har krevd penger for Robert Steens moped fem år etter at den ble tatt.


I 2005 ble Robert Steens moped stjålet i Oslo. 30-åringen gikk rett til politiet og anmeldte tyveriet, slik at han slapp å betale årsavgift på den frastjålne tohjulingen.

Les også: – Tollerne tok bilen min uten å si ifra

Se også: Klagestorm mot billigmopeder

Se også: Fikk en ubrukelig lettmotorsykkel

Gitt opp

Men så lett skulle det ikke være. Hvert år siden mopeden forsvant har myndighetene krevd årsavgift for den, og etter fem år gikk det så langt at Robert ikke så noen annen utvei enn å søke hjelp.

- I helgen åpnet jeg posten hjemme, og der dukket det selvfølgelig opp en ny regning på årsavgiften. Den har forfall om en uke, og jeg gir opp hele greia, skrev Robert til TV 2 hjelper deg.

Klagde til ingen nytte

Etter å ha politianmeldt tyveriet i 2005, dukket årsavgiften for 2006 opp i posten. Robert prøvde å klage på kravet, men fikk beskjed om at skiltene måtte tilbakeleveres om han skulle slippe regningen.

- Det var jo ganske umulig, siden mopeden var stjålet. Jeg fortsatte å klage, men måtte til slutt bare betale regningen. Året etter fikk jeg ny, sier Robert til TV 2 hjelper deg.

I 2007 gjentok den samme regla seg – årsavgiften dukket opp, han klagde, fikk beskjed om at han måtte levere inn skiltene på den stjålne mopeden eller betale årsavgiften.

Denne gangen forklarte Tollvesenet at siden regningen var sendt ut, var den vanskelig å slette, men de lovte at regningen ikke ville dukke opp året etter.

Året etter dukket den nok en gang opp. Robert klagde igjen, men fikk ikke noe svar.

- Nå bestemte jeg meg for å ikkebetale regningen. Jeg sendte klager, men til slutt fikk jeg brev fra statens innkrevningssentral om at jeg måtte betale innen 14 dager om jeg ikke skulle bli trukket beløpet i lønn. Da var beløpet blitt betydelig høyere også, sier Robert til TV 2 hjelper deg.

Straffen for å ikke betale årsavgiften ble at han måtte ut med 900 kroner til statens innkrevningssentral.

Skjedd før

I november i fjor fortalte TV 2 hjelper deg historien om Tone Larssen sin moped som ble vraket på 80-tallet, men som plutselig fikk krav om å betale årsavgift på mopeden i 2004. Dagen etter innslaget ringte Robert igjen til Tollvesenet.

Se hele saken her.

- Jeg tenkte at nå har jeg sjansen til å få løst dette, så jeg ringte tollvesenet dagen etter. Han skulle fikse denne saken for meg, om jeg bare gikk en gang til og anmeldte dette.

Robert gikk til politiet og anmeldte den stjålne mopeden nok en gang, og fikk bekreftelse av politiet at alt var gjort riktig. Deretter ringte han Tollvesenet som også bekreftet at saken nå skulle være løst.

Men forrige helg dukket altså årsavgiften opp igjen.

Provoserende

På onsdag ettermiddag nevnte Robert til Tollvesenet at han hadde kontaktet TV 2 hjelper deg. Dagen etter oppdaget han at Tollvesenet hadde lagt igjen en beskjed på telefonsvareren hans.

Tollregion Oslo og Akershus ba han om å sende kontonummeret sitt, for nå var alt papirarbeidet ordnet, og de ville tilbakebetale pengene han feilaktig hadde blitt fakturert de siste fem årene.

Totalt får Robert fått tilbakebetalt 1705 kroner. De 900 kronene han måtte betale til statens innkrevningssentral det året han lot være å betale årsavgiften derimot, får han ikke tilbake av Tollvesenet.

- Jeg blir jo litt provosert av det. Fordi jeg nevnte at jeg hadde kontaktet TV 2 hjelper deg, så løste det seg med en gang. Her har jeg klagd på dette i fem år, og så viser det seg at det tar et par timer å fikse opp i det, sier Robert.

Skylder på politiet

Jan Lie, ved Årsavgiftskontoret i tollregion Oslo og Akershus, sier at det var tilfeldig at saken ble løst etter at Robert var i kontakt med TV 2 hjelper deg, og at det ikke hadde noe med saken å gjøre.

Han sier at problemet var at mopeden ikke var registrert stjålet av politiet før 17 mars, på grunn av dataproblemer.

- Årsaken til at dette ordnet seg nå etter fem år, er fordi mopeden ikke ble registrert stjålet av politiet før 17. mars i år. Kjøretøyet ble forøvrig anmeldt stjålet 25. november 2009.

Lie sier at Tollvesenet, som sender ut årsavgiftene er avhengige av at opplysningene i motorvognregisteret er korrekte. Når opplysningene er feil, kan det oppstå eksempler lik det som skjedde med Robert.

- Med noen hederlige unntak fungerer det systemet som er idag. Men det er klart opplysningene i motorvognregisteret er helt avgjørende i slike saker.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.