Bjørn Alfheim fra Bergen fylte sine sytti år ombord på oljeplattformen Statfjord B. (Foto: Geir J. Huneide / TV 2)
Bjørn Alfheim fra Bergen fylte sine sytti år ombord på oljeplattformen Statfjord B. (Foto: Geir J. Huneide / TV 2)

70-åring i full jobb på plattform

Ingen over - og det er kanskje ingen ved siden heller. Onsdag fylte oljearbeider Bjørn Alfheim 70 år. Og gir seg ikke med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Lørdagsmagasinet har bare hørt om et par andre som har vært på oljeplattform til fylte 70 år.

Bjørn Alfheim fra Bergen har helseattest på at han kan stå i yrket i to år til. Selv ser han helst at han får fortsette så lenge beina holder opp leideren på plattformen.

Løper fortere enn unggutta

– Det er nesten morsomt å se ham klatre opp leideren her ute, ler 27-åringen Tore Skjerven.

Kollega og atskillig yngre kompis, som var den som tipset oss i Lørdagsmagasinet. Han er tydelig stolt over «best'n», som Bjørn Alfheim kalles.

– Jeg må bare håpe at jeg har samme helsa som ham når jeg fyller sytti, sier unggutten.

To familier

Gjengen som går på nattevakt da vi kommer ut til Statfjord B føler seg som en familie.

– Jeg fortalte at jeg skulle bli pappa til denne familien før jeg fortalte det til familien der hjemme, flirer Tore Skjerven.

De feirer jul, påske og bursdager sammen. Derfor blir 70-årsdagen selvfølgelig også feiret stort. Med spesialbestilt kake, sjampis uten alkohol, blomster og en så dyr gave at kameratgjengen ikke vil røpe prisen.

– Vi bestilte en spesiell klokke og barometer fra USA, som er av en sånn kvalitet at bare samlere forstår seg på dette, forklarer Tore.

Bjørn fikk en gave overrakt fra kollegene. Skipsklokka og barometeret er av det meget eksklusive slaget som bare samlere forstår seg på. (Foto: Geir J. Huneide / TV 2)
Bjørn fikk en gave overrakt fra kollegene. Skipsklokka og barometeret er av det meget eksklusive slaget som bare samlere forstår seg på. (Foto: Geir J. Huneide / TV 2)

To år eller flere?

– Jeg trives da godt her ute, kan ikke klage, sier en litt beskjeden jubilant.

Som fikk Lørdagsmagasinets besøk som en overraskelse rett i fleisen da han kom ut på ny 14-dagers periode. Han kunne ikke returnere til land. Men synes det er greit at vi er med på feiringa. Og tørker en tåre i hver øyekrok når kollega Steffen Wærdal holder festtalen.

– Vi håper på å få beholde deg i mange år til, sier en beveget kollega, som er den som har jobbet lengst sammen med Bjørn.

Vi ser en mann som ser ut som sunnheten selv. Men sannheten er at han røyker og dessuten aldri besøker treningsrommet på plattformen.

Legen har skrevet ut en attest der det står at denne 70-åringen godt kan stå i tjeneste i ytterligere to år. Det føres ingen seniorpolitikk ombord. Enten er du med på full tid - eller ikke i det hele tatt.

– En må jo ha en jobb, sier en smilende ung 70-åring.