Edvald Boasson Hagen (Foto: JACKY NAEGELEN/REUTERS)
Edvald Boasson Hagen (Foto: JACKY NAEGELEN/REUTERS)

- Derfor vinner Boasson Hagen Milano-Sanremo

Cyclingnews har Edvald Boasson Hagen blant de heteste kandidatene til å vinne Milano-Sanremo.

Se Milano-Sanremo direkte på TV 2 Zebra og TV2Sumo lørdag kl. 14.30

Det er flere argumenter som taler for og imot Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd under lørdagens La Primavera.

Cyclingnews har plukket ut de elleve største favorittene, hvor de to nordmennene er nevnt.

Boasson Hagen er i toppsjiktet
Boasson Hagen blir kalt den «nye kannibalen». Sammenligningen er med Eddy Merckx som fikk kallenavnet «the cannibal» etter han oppnådde 449 seiere i sin karriere, og «spiste opp konkurrentene sine».

Rudsbygd-gutten har kun Tom Boonen foran seg på rangeringen, og har oppnådd samme rangering som Filippo Pozzato. På skalaen 1-10, får nordmannen en 8. Det som taler for at Boasson Hagen skal vinne løpet på 298 kilometer, er den sterke seieren i Gent-Wevelgem og etappeseierne i Giro d'Italia. Denne sesongen har han også vunnet to etapper i Tour of Oman.

Det som taler mot at Boasson Hagen vinner er mangel på erfaring. Det tviles på at de unge bena til nordmannen vil tåle påkjenningen. Et minus er at Kurt-Asle Arvesen ikke kan sykle grunnet skaden han pådro seg under Tour of Qatar, da han brakk kragebenet.

Hushovd ikke i form
Litt lengre ned på listen over favorittene dukker «oksen fra Grimstad» opp. Hushovd har fordelen med at han tok en tredjeplass under fjorårets Milano-Sanremo. I år er verken fjorårets vinner, eller andreplassen (Heinrich Haussler) i toppsiktet. På papiret blir Hushovd en som kan hevde seg i toppen. Hele laget er bygget rundt Hushovd, siden spurtkollega Haussler er ute med skade. Hushovd får 6 av 10 på skalaen.

Minuset for Grimstad-mannen er at han har vært en del syk i starten av sesongen. Derfor er han ikke i sin beste form. Etter målgangen i Belgia karakteriserer cyclingnews Hushovd som en zombie fra en George Romero-film. Ettersom Hushovd ikke har vunnet en eneste etappe i år, kan selvtilliten ligge under det normale.

Thor Hushovd (Foto: FRED TANNEAU/AFP)
Thor Hushovd (Foto: FRED TANNEAU/AFP)

Vil Boonen bomme?
Spurtkongen Tom Boonen rangeres høyest på listen. Alle under den italienske solen tror belgieren vil stikke av med seieren. Både alderen og erfarenheten går i Boonens favør. Dette er den niende gangen han deltar i løpet, og skal kunne disponere kreftene sine riktig. Derfor bør han ha flere krefter på lager etter nesten syv timer på sykkelsetet.

Hvis vi skal se på statistikken vil en seier til Boonen neppe komme på lørdag. Han har deltatt åtte ganger uten å vinne løpet. Han har en fjerde- og tredjeplass som bestenoteringer. Selv uttaler Boonen at han er i bedre form i år enn i fjor, men sier også at klassikeren ikke er det løpet han prioriterer høyest.

Tom Boonen (Foto: DAVID FURST/AFP)
Tom Boonen (Foto: DAVID FURST/AFP)

Vurderingen til Cyclingnews er som følge:

8.5: Tom Boonen, Quick Step, Belgia
8.0: Edvald Boasson Hagen, Team Sky, Norge
8.0: Filippo Pozzato, Team Katusha, Italia
7.5: Alessandro Petacchi, Lampre-Farnese Vini, Italia
7.0: Fabian Cancellara, Saxo Bank, Sveits
6.5: Daniele Bennati, Liquigas-Doimo, Italia
6.5: Philippe Gilbert, Omega Pharma-Lotto, Belgia
6.0: Thor Hushovd, Cervélo Test Team, Norge
5.0: Mark Cavendish, HTC-Columbia, Storbritannia
5.0: Oscar Freire, Rabobank, Spania
3.5: Tyler Farrar, Garmin-Transitions, USA

Sendingen fra Milano-Sanremo starter lørdag klokken 14.30 på TV2 Zebra.