HOMOHÆR: General John Sheehan skylder på at nederlenderne hadde homoseksuelle i fredsstyrken sin. (Foto: AFP/APTN montasje: TV 2)
HOMOHÆR: General John Sheehan skylder på at nederlenderne hadde homoseksuelle i fredsstyrken sin. (Foto: AFP/APTN montasje: TV 2)

Nato-topp: – FN hadde en homohær i Srebrenica

Natos tidligere øverstkommanderende hevder massakren i Srebrenica skjedde fordi mange av de nederlandske soldatene der var homofil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med at USA vurderer å endre forbudet mot at homofile som står fram med sin legning skal få tjenestegjøre i det amerikanske militære, skjer det i disse dager en høring i senatet.

Torsdag var turen kommet til den pensjonerte generalen John Sheehan som var øverstkommanderende for Nato i Europa fra 1994 til han gikk av i 1997.

Homoseksuelle soldater

Sheehan sjokkerte flere av høringsmedlemmene da han la fram sitt syn på å endre forbudet mot homoseksuelle i hæren. Han fortalte at hovedårsaken til at massakren i Srebrenica i 1995 kunne finne sted var at FN styrken som var satt til å passe på var for svak, hovedsakelig fordi den besto av mange åpne homoseksuelle soldater.

– De nederlandske lederne har selv innrømmet overfor meg at dette var en del av problemet med hæren deres i Srebrenica, kunngjorde Sheehan under ed i senatet.

Ratko Mladic Srebrenica FN-styrker (Foto: APTN)
Ratko Mladic Srebrenica FN-styrker (Foto: APTN)

400 hjelpeløse FN-soldater

Srebrenica-massakren blir betegnet som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie.

Sommeren 1995 gikk bosnisk-serbiske militærstyrker inn i et område som på forhånd var sikret og satt under beskyttelse av fredsbevarende styrker fra FN.

De vel 400 FN-soldatene fra hovedsakelig Nederland klarte ikke å beskytte sivilbefolkningen da de bosnisk-serbiske styrkene under kommando av general Ratko Mladic inntok Srebrenica, transporterte vekk kvinner og barn og startet massehenrettelse av vel 8.000 muslimske menn og gutter.

Srebrenica minnesmerke (Foto: AP)
Srebrenica minnesmerke (Foto: AP)

– Er bare tull

Det nederlandske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse at de er sjokkert over Sheehans påstand.

– Det er rystende at en slik mann kan komme med påstander som er bare tull, sier Roger van de Wetering, talsmann for det nederlandske forsvarsdepartementet.

– Massakren har vært etterforsket grundig og aldri har det vært antydet at soldatenes seksuelle legning hadde noe å si, påpeker Wetering.

Flere land som Storbritannia, Canada, Australia og Israel tillater åpne homoseksuelle å tjenestegjøre i militæret.