ROVDRIFT: Ansatte i Politiets Utlendingsenhet hevder de utsettes for rovdrift for at regjeringen skal nå målet om å sende ut 5000 asylsøkere i år, forteller eder I Oslo politiforening Sigve Bolstad.  (Foto: Politiet/TV 2)
ROVDRIFT: Ansatte i Politiets Utlendingsenhet hevder de utsettes for rovdrift for at regjeringen skal nå målet om å sende ut 5000 asylsøkere i år, forteller eder I Oslo politiforening Sigve Bolstad. (Foto: Politiet/TV 2)

Sender ut asylsøkere i rekordfart

Norge sender asylsøkere ut av landet i så høyt tempo at politiet kaller arbeidsbelastningen for rovdrift.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har som mål å sende ut 5000 asylsøkere i år, og har derfor satt fart på tvangsutsendelsen av asylsøkere.

Samtidig viser ferske tall at det kommer langt færre asylsøkere til Norge. Mens det i fjor kom 2600 asylsøkere til Norge i årets to første måneder, er tilsvarende tall i år 1600.

Raske vedtak

Justisminister Knut Storberget mener nedgangen skyldes at han nå har fått fart på tvangsutsendelsen av asylsøkere.

Det drives rovdrift mot politiet

– Desto raskere vi klarer å få til vedtak, og at vi får opp returene, bidrar til det vi ser nå, sier han til TV 2.

Utsendelsen av asylsøkere har vært stigende de siste årene. Nå forventer regjeringen at over 5000 blir sendt ut av landet i år.

– Når vi får til flere returer er det klareste signalet vi kan gi til opprinnelsesland - færre legger ut på reise til Norge når man ser at vi effektuerer returer. Totalt sett blir det mer humanitet, fordi vi kan bruke mer ressurser på dem som virkelig trenger det, forteller Storberget.

RØMTE: Fem personer rømte fra Trandum i forbindelse med en brann natt til tirsdag. (Foto: TV 2)
RØMTE: Fem personer rømte fra Trandum i forbindelse med en brann natt til tirsdag. (Foto: TV 2)

Les også: UDI skal behandle asylsøknader på 48 timer

– Rovdrift

Men de ansatte i Politiets utlendingsenhet mener de utsettes for rovdrift for å nå regjeringens mål.

– Her er det folk som i snitt har 500 overtidstimer i året, og noen har opp i 1000 overtidstimer. Tilbakemeldingen jeg får er at det drives rovdrift for å kunne ha den uttransporteringstakten som det er lagt opp til, sier leder i Oslo politiforening Sigve Bolstad til TV 2.

De ansatte krever hviletid på lange reiser, et krav ledelsen ikke vil innfri. Politifolkene mener regjeringen må senke ambisjonsnivået på retur av utviste asylsøkere.

– Sikkerheten til ansatte ikke ivaretatt

Natt til onsdag måtte hovedverneombudet stenge internatet på Trandum leir ved Gardermoen. Her interneres personer som skal transporteres ut av landet.

– Det var alarmerende tilstander som gjorde at det ble besluttet å stenge Trandum. Det er et stort misforhold mellom antall ansatte i forhold til innsatte, sier Jan Martin Smorr, fungerende hovedverneombud i Politiets Utlendingsenhet.

Det er bare to uker siden arbeidstilsynet kom med en knusende kritikk, og mente sikkerheten til de ansatte ikke ble ivaretatt.

Onsdag satt ledelsen og de ansatte i krisemøte. Resultatet er at flere beordres til å jobbe på internatet, og færre utviste asylsøkere skal fengsles.

– Frivillig basert overtid

Sjef Ingrid Wirum for Politiets utlendingsenhet (PU) avviser at politifolk i PU jobber 500 overtidstimer i året.

– Det høye antallet overtidstimer blant enkelte politiansatte var frem til nyttår basert på frivillighet. I oktober i fjor var det 507 uttransporter i regi av PU, 184 av disse var ledsagende tvangsreturer. Det var ingen beordringer den måneden, alle transportledsagerne meldte seg da til frivillig overtid, sier Wirum i en e-post til TV 2.

Hun forklarer at Politiets utlendigsenhet har lagt vekt på å fordele overtid jevnt på de ansatte, i forbindelse med uttransporter de siste månedene.

– Vi vil presisere at ansattes krav om hviletid på lange reiser, dreier seg om en uenighet om en gyldig inngått avtale mellom Politiets Fellesforbund og Politidirektoratet. Vi tar rapporten fra Arbeidstilsynet om Trandum meget alvorlig. Vi er opptatt av våre ansattes helse og sikkerhet, og har økt bemanningen betydelig. I påvente av tiltredelse i ledige stillinger, har vi beordret personell fra våre øvrige avdelinger og også innleid vektere for å sikre nok bemanning, sier Wirum.

401610