Canada: - Et spill fra Russland

Canada avviser at Russland blir holdt utenfor i avgjørende saker i Arktis. Uttalelsene er kun et spill fra Russlands side, ifølge utenriksminister Lawrence Cannon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands president Dmitrij Medvedev anklaget i en tale onsdag de andre Arktis-nasjonene for å prøve å sette Russland på sidelinjen i konkurransen om naturressursene i det enorme området.

- Russerne driver med dette et spill. I likhet med at de planter et flagg på Nordpolen. Jeg vet ikke hva slags posisjonering dette dreier seg om, sier utenriksminister Cannon til den canadiske rikskringkastingen CBC.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Medvedevs ikke har dekning for sine uttalelser.

- Fordi det er en helt grunnløs beskrivelse, legger jeg ikke så stor vekt på den. Jeg skriver den på kontoen for noe som ofte går igjen i russisk retorikk, nemlig at det er Russland mot de andre, men kan ikke se at det er dekkende for disse spørsmålene, sier Støre til NTB.

De fem Arktis-nasjonene Canada, Danmark (gjennom Grønland), Norge, Russland og USA gjør alle krav på områder i Arktis og konkurrerer dermed om tilgang til enorme naturressurser. (©NTB)