SURROGATMOR: Flere nordmenn reiser til India og kjøper en surrrogatmor for en billig penge. ¿ Forkastelig, mener mange.  (Foto: COLOURBOX)
SURROGATMOR: Flere nordmenn reiser til India og kjøper en surrrogatmor for en billig penge. ¿ Forkastelig, mener mange. (Foto: COLOURBOX)

En menneskerett å få barn - uansett metode?

Det å bære fram andres barn har blitt stor butikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere reiste nordmenn til USA og betalte flere hundre tusen for at en kvinne skulle bære fram barnet dem.

Nå reiser nordmenn til India, der de kjøper en surrrogatmor for en billig penge. Helt greit, omtrent som å adoptere et barn, sier enkelte. Andre mener det er etisk forkastelig og en utnyttelse av fattige.

Er det en menneskerett å få barn, uansett metode?

I Tabloid torsdag har programleder Rune Kjos invitert forsker og forfatter Einar Øverenget og lege og forsker Johanne Sundby til en debatt om etikken rundt dette tema.

– Den menneskelige prisen er altfor høy. I praksis kjøper man ikke bare en livmor, man kjøper også et barn. Handlingen er etisk problematisk, sier Einar Øverenget til VG.

– Legitimt

– Å ønske seg et barn er legitimt, og det er rimelig å bruke forskjellige måter å løse det på. Surrrogatforeldreskap er bare at man bestiller og adopterer et barn som ennå ikke er født, sier Johanne Sundby.

Hun erkjenner at det nok ikke ville være noen fattige som stilte kroppen sin til rådighet uten at de hadde fått betaling for det.

Se hele debatten i Tabloid på TV 2 Sumo (abonnementstjeneste)